Методичні аспекти формування та типізації корпоративної культури підприємств - Синьовський, В. (ФОП Однорог Т. В., 2021)
Досліджений алгоритм типізації корпоративної культури дає можливість ідентифікувати цілі, функції (єднання, гармонізації колективних та індивідуальних інтересів, регламентуючу, керівну, оціночно-нормативну, пізнавальну, комунікативну, корпоративної пам’яті та адаптаційну), інструменти (первинної та вторинної дії), умови та результати впливу на соціально-трудові відносини організації.
Keywords: корпоративна культура; соціально-трудові відносини; принципи формування корпоративної культури