Застосування методу багатокритеріальної оптимізації для вибору оптимального гібриду соняшнику за умов вирощування у зоні Степу України - Єременко, Оксана Анатоліївна; Еременко, Оксана Анатольевна; Yeremenko, Oksana; Покопцева, Любов Анатоліївна; Покопцева, Любовь Анатольевна; Pokoptseva, Liubov (My University, 2017)
UK: Робота присвячена визначенню більш адаптованих гібридів соняшнику для вирощування в умовах недостатнього зволоження Степової зони України. Проаналізовано врожайність та якість насіння досліджуваних гібридів протягом 2013 – 2015 рр. Було побудовано ранжируваний ряд за цими показниками. З урахуванням природно-екологічної зони, генетичного потенціалу гібриду і стійкості до несприятливих факторів середовища, встановлено, що найбільш адаптованим до умов Степу України є гібриди соняшнику Одеський 249, Армада та Санай. RU: Работа посвящена определению более адаптированных гибридов подсолнечника для выращивания в условиях недостаточного увлажнения Степной зоны Украины. Проанализировано урожайность и качество семян исследуемых гибридов на протяжении 2013 – 2015 гг. Было построено ранжированный ряд на основе этих показателей. С учетом природно-экологической зоны, генетического потенциала и стойкости к неблагоприятным факторам среды, установлено, что наиболее адаптированным к условиям Степи Украины являются гибриды подсолнечника Одесский 249, Армада и Санай. EN: Climate of the Steppe zone of Ukraine is recently characterized by substantial temperature increase, decrease of rainfalls, and their irregularity. This led to the decrease of the stock of productive moisture in the arable and meter layers of the soil, occurrence of prolonged hydrothermal stresses during critical phases of plant development, especially of the late spring crops including sunflower.
Использование метода многокритериальной оптимизации для выбора оптимального гибрида подсолнечника в условиях выращивания в зоне Cтепи Украины
The use of the method of multicriteria optimization for the choice of the optimum hybrid of sunflower in the conditions cultivation in the zone of the steppe of Ukraine
Keywords: соняшник; врожайність; натура; пустозерність; маса 1000 насінин; ранжируваний ряд; подсолнечник; урожайность; пустозерность; sunflower; yield; seed volume-weight; seed emptiness; weight of 1000 seeds; he ranged row