Вплив російської агресії на птахів лісонасаджень Південної України. - Аюбова, Ельнара Мусаібовна; Ганчук, Максим Миколайович; Скиба, Вікторія Павлівна (Харків: ХНАДУ, 2023)
Дуже давно основними біоценозами Південної України були степи, які упродовж ХІХ–ХХ ст. були трансформовані в лани. Інтенсивність цього процесу мала такий глобальний характер, що на даний час недоторканих степових ділянок немає. Інтенсивне розорювання цілини за високої сухості повітря, невеликої кількості опадів та сильних вітрів сприяло розвитку вітрової, а в деяких місцях, і водної ерозії. Для зменшення її негативного впливу на землеробство, на території всієї степової зони було створено значну мережу деревно–чагарникових насаджень, які стали важливими екологічними руслами для лісових птахів. Це повністю трансформувало степову біоту і згодом на місці степових біоценозів стали домінувати поля, виноградники та сади, помережані лісосмугами. Відсутність природних лісів у минулому наклала характерний відбиток на міграційні процеси лісових птахів у Південній Україні, змушуючи їх використовувати для зупинок штучні острівці деревно–чагарникової рослинності та освоювати їх для гніздування.