Організація захисту земель від ерозії в Україні (26ГЗД001000000ПЗ) : пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача ОС «Магістр» : спец. 193 Геодезія та землеустрій ОПП «Геодезія та землеустрій» - Галчанська, Оксана Олександрівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Ерозія ґрунтів становить загрозу сталому розвитку сільського господарства та безпеці суспільства в цілому. Її наслідки проявляються у втраті внесених добрив, пошкодженні посівів, зменшенні врожаїв, а також у забрудненні річок і водойм продуктами змиву. Щороку країна втрачає величезні площі орних земель, що призводить до значних економічних збитків. Дослідження свідчать, що врожайність сільськогосподарських культур на еродованих ґрунтах може бути на 20–60% нижчою, ніж на землях із незруйнованим ґрунтовим покривом. Це створює реальну загрозу для продовольчої безпеки держави та стабільності внутрішнього ринку. Мета роботи: аналіз сучасного стану протиерозійного захисту земель в Україні, виявленні його ключових проблем і недоліків, а також у формуванні науково обґрунтованих пропозицій щодо вдосконалення та оптимізації системи з урахуванням сучасних економічних, екологічних і правових умов.
Keywords: ерозія; деградація земель; раціональне використання земель; організація території; землеустрій