Агромеліоративні та еколого-агрохімічні аспекти інтенсивної технології вирощування черешні - Малюк, Тетяна Валеріївна; Малюк, Татьяна Валерьевна; Maliuk, Tetiana (My University, 2018)
У Запорізькій області розміщено майже 50 % всіх насаджень черешні, свіжі плоди якої мають стабільно високий попит та високу реалізаційну вартість на ринках України. Це обумовлено унікальними ґрунтово-кліматичними умовами регіону та їх відповідністю вимогам культури. Водночас, загальноприйнята технологія вирощування черешні не передбачає застосування зрошення, незважаючи на те, що вологозабезпеченість у зоні Південного Степу недостатня (в окремі роки та періоди – критична) для забезпечення оптимальних умов для плодових дерев. І взагалі, моніторинг погодних умов зони досліджень за останні 23 роки показав, що кожний другий рік виявився посушливим, а кожний третій - гостро посушливим.
Keywords: черешня; вологозабезпеченість; зрошення; удобрення