Європейські підходи до оцінки туристичного потенціалу регіонів у контексті сталого розвитку - Демко, Валентина Сергіївна; Demko, Valentina; Тараненко, Галина Григорівна; Taranenko, Halyna; Шлєіна, Людмила Іванівна; Shlieina, Liudmyla (My University, 2025)
UA: У статті проаналізовано Європейські підходи до оцінки туристичного потенціалу регіонів з урахуванням принципів ста лого розвитку. Обґрунтовано доцільність застосування багатовимірного, інтегрального, просторового та індикаторного підходів, які лежать в основі сучасних Європейських методик (ESPON, ETIS, Eurostat, OECD). Детально розглянуто мето дологічні принципи комплексної оцінки туристичного потенціалу, що передбачає врахування природно-географічних, істо рико-культурних, інфраструктурних, соціально-економічних, управлінських та екологічних чинників. Наголошено на значенні просторової аналітики за допомогою GIS для виявлення туристичних кластерів, оцінки транспортної доступності та моде лювання туристичних потоків. Виокремлено роль стейкхолдерів (місцевого самоврядування, бізнесу, громади) у процесі оці нювання. На прикладі Запорізької області досліджено зміни туристичного потоку, туристичної інфраструктури протягом 2015–2021 рр., вплив пандемії COVID-19 і наслідки повномасштабної війни. Запропоновано модель розвитку сталого туризму для Запорізької області, що включає економічну, соціальну, екологічну та безпекову стійкість. Представлено стратегічну «Дорожню карту відновлення туризму Запорізької області на 2026–2030 роки» як інструмент комплексного управління після воєнним розвитком регіональної туристичної системи. Обґрунтовано необхідність впровадження етапного підходу до від новлення туристичної інфраструктури в умовах безпекових викликів, руйнування об'єктів рекреації та соціально-економічної дестабілізації, спричиненої воєнними діями. Запропонована карта структурована за принципами інтегрованого просторо вого планування, кластерного розвитку, публічно-приватного партнерства та цифрової трансформації. Дорожня карта є стратегічною рамкою для консолідації зусиль органів влади, громад, бізнесу, наукових установ та міжнародних партнерів у сфері сталого розвитку туризму, що здатен відіграти роль каталізатора регіонального відродження. Результати дослі дження мають практичне значення для стратегічного планування туристичного розвитку українських регіонів у трансфор маційних умовах. /// EN: The article analyses European approaches to assessing the tourism potential of regions, taking into account the principles of sustainable development. It substantiates the feasibility of applying multidimensional, integrated, spatial and indicator approaches, which form the basis of modern European methodologies (ESPON, ETIS, Eurostat, OECD). The methodological principles of a comprehensive assessment of tourism potential are examined in detail, considering natural-geographical, historical-cultural, infrastructural, socio economic, managerial and environmental factors. The importance of spatial analytics using GIS for identifying tourism clusters, assessing transport accessibility and modelling tourism flows is emphasized. The role of stakeholders (local government, business, community) in the assessment process is highlighted. Using the example of the Zaporizhzhia region, changes in tourist flows and tourist infrastructure during 2015–2021, the impact of the COVID-19 pandemic and the consequences of full-scale war are examined. A model for sustainable tourism development in the Zaporizhzhia region is proposed, which includes economic, social, environmental and security sustainability. A strategic ‘Roadmap for the recovery of tourism in the Zaporizhzhia region for 2026–2030’ is presented as a tool for comprehensive management of the post-war development of the regional tourism system. The necessity of implementing a phased approach to the restoration of tourism infrastructure in the context of security challenges, destruction of recreational facilities and socio-economic destabilisation caused by military actions is substantiated. The proposed roadmap is structured according to the principles of integrated spatial planning, cluster development, public-private partnership, and digital transformation. The roadmap is a strategic framework for consolidating the efforts of authorities, communities, businesses, scientific institutions and international partners in the field of sustainable tourism development, which can act as a catalyst for regional revival. The results of the study are of practical importance for strategic planning of tourism development in Ukrainian regions in conditions of transformation.
European approaches to assessing the tourism potential of regions in the context of sustainable development
Keywords: оцінки туристичного потенціалу регіонів; туристичні ресурси; сталий туризм; сталий розвиток; туристичні показники; assessment of the tourism potential of regions; tourism resources; sustainable tourism; sustainable development; tourism indicators