Конкурентоспроможність виробництва м’яса свиней та напрямки її підвищення - Яворська, Тетяна Іванівна; Яворская, Татьяна Ивановна; Yavorska, Tetiana; Лукомська, Т. В. (Харків: ХНТУСГ, 2010)
Обраний Україною шлях до світового економічного простору ставить питання про підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції та формування високої конкурентноздатності аграрних підприємств. Конкурентоспроможність на регіональному та загальнодержавному ринках залежить від багатьох факторів та обмежень, які умовно можна розділити на дві групи: зовнішні і внутрішні. До зовнішніх факторів, які не піддаються контролю і регулюванню з боку підприємств відносять державну політику в області конкуренції, стан розвитку економіки держави, кредитно-грошову і податкову політику, платоспроможність населення, інтенсивність потоку покупців тощо. Внутрішніми факторами є фінансовий стан, організаційна структура, кадровий потенціал підприємства тощо. В свою чергу на формування конкуренто-спроможності окремих видів сільськогосподарської продукції суттєвий вплив мають її якісні характеристики, собівартість та ціна реалізації
Keywords: конкурентоспроможність сільськогосподарської продукції; конкурентноздатність аграрних підприємств; виробництво м’яса свиней