Таксономическая и зоогеографическая структуры гнездовой орнитофауны Северного Приазовья и роль искусственных лесов в ее формировании - Аюбова, Эльнара Мусаибовна; Аюбова, Ельнара Мусаібовна; Aiubova, Elnara (Херсон: Персей, 2012)
Ru: Для управления ресурсами и охраны животного мира, помимо количественных кадастровых данных, необходимы также сведения о пространственном размещении этих ресурсов и их генезисе. Выяснение особенностей и закономерностей их распределения на конкретных территориях осуществляется обычно с помощью зоогеографического районирования. Uk: На основі аналізу літературних і власних даних дається характеристика зоогеографичної і таксономічної структури авіфауни Північного Приазов'я. Показано важливу роль в ній дендрофільних птахів, які активно оселили регіон після створення штучних лісів, полезахисних і придорожніх лісосмуг. Всього в Запорізькій області зареєстровано 306 видів птахів, в т.ч. 180 видів що гніздяться. На частку дендрофілів припадає 65% загального обсягу орнітофауни. Триває процес подальшого збагачення фауни за рахунок нових видів. Важливе значення для збереження різноманітності птахів мають природно-заповідні території, мережа яких в регіоні розширюється. En: On the basis of analysis of literary and own data description of zoogeographical and taxonomical structure of avifauna of North Priazov'ya is given. An important role is rotined in it dendrofil'nykh birds, actively populating a region after creation of the artificial forests, polezaschitnykh and wayside forest bells. In all in the Zaporozhia area 306 types of birds, including 180 nesting kinds, are registered. On the stake of dendrofilov there is 65% general composition of ornitofauny. The process of the further enriching of fauna proceeds due to new vselyayuschikhsya kinds. For the maintainance of variety of birds the natural-protected territories the network of which broadens in a region have an important value.
Tаксономічна і зоогеографіческая структури гнiздовiй орнітофауни Північного Приазов'я і роль штучних лісів у її формуванні
Taxonomical and zoogeographical structures of nest ornitofauny of North Рriazov'ya and role of the artificial forests is in its forming
Keywords: орнитофауна; зоогеографическая структура; таксономическая структура; искусственные леса; виды-дендрофилы; энтомофаги; орнітофауна; зоогеографічна структура; таксономічна структура; штучні ліси; види – дендрофіли; ентомофаги; ornitofauna; zoogeographical structure; taxonomical structure; artificial forests; vidy-dendrofily; entomofagi; entomophages