Сучасний стан державного регулювання освітніх новацій в Україні - Застрожнікова, Ірина Володимирівна; Застрожникова, Ирина Владимировна; Zastrozhnikova, Iryna; Ульянченко, Ю. О. (Харків: Вид–во ХарРІ НАДУ «Магістр», 2019)
Досліджено стан та аспекти державного регулювання стратегічних новацій освіти, запланованих на 2020–2024 рр., проаналізовано стратегічні цілі освіти в Україні на зазначений період. Для кожної цілі розглянуто критерії та показники ефективності, а також стратегічні цілі реформування всіх рівнів освіти в Україні: дошкільної, шкільної, професійної та вищої. Зазначено, що основним стратегічним пріоритетом у дошкільній освіті є забезпечення доступу якомога більшої кількості дітей до якісної дошкільної освіти. Основним завданням середньої шкільної освіти визначено забезпечення високого рівня знань, самодостатності та креативності у випускників, професійної освіти – підвищення її престижності та збільшення кількості закладів, що її надають. Вища освіта має стати більш якіснішою та відповідати за майбутнє працевлаштування випускників. Наголошено на необхідності проведення подальшого реформування освітньої мережі у новостворених об’єднаних територіальних громадах, наведено результати аналізу реформування освітньої мережі на прикладі Приазовської ОТГ Запорізької області.
The current camp of the sovereign regulation of new innovations in Ukraine
Keywords: public administration; education; educational network; educational innovations; reference school; strategic goals; МОН; державне управління; освітня мережа; освітні новації; опорна школа; стратегічні цілі