Звіт про науково-дослідну роботу. Підпрограма 4.3. Розробка нових і удосконалення існуючих технологій тривалого зберігання продукції рослинництва - Сердюк, Марина Єгорівна; Сердюк, Марина Егоровна; Serdyuk, Maryna (ТДАТУ, 2006)
Звіт про НДР: 91 сторінки, 24 рисунка, 21 таблиці Досліджувався вплив післязбиральної обробки природними антиоксидантами на збереженість товарних якостей та біологічної цінності ягід чорної смородини під час зберігання. Встановлено, що післязбиральна обробка ягід чорної смородини комплексними антиоксидантними препаратами значно зменшує рівень їх поразки фізіологічними та мікробіологічними захворюваннями, знижує швидкість окисно – відновних процесів, які протікають під час їх тривалого зберігання, та рівень втрати ваги, сприяє збереженню біологічно – активних речовин. При цьому значно подовжується термін зберігання продукції та покращується її якість. Вивчений вплив післязбиральної обробки комплексними препаратами біоантиоксидантів на зміни біохімічних показників плодів груші під час тривалого зберігання. Під час опитів досліджувався вплив двох різних способів обробки (обприскування та занурення) плодів перед закладанням їх на зберігання на вихід товарної продукції. Було виявлено та математично обґрунтовано, що на вихід товарної продукції істотний вплив має сам фактор обробки плодів антиоксидантами, а спосіб обробки їх не має істотного впливу. Досліджувався вплив післязбиральної обробки огірків антиоксидантними препаратами на тривалість зберігання і на збереженість смакових, поживних, товарних якостей. Встановлено, що застосування препаратів для обробки огірків перед закладенням на зберігання має ряд переваг перед відомими способами. Застосовується антиоксидант, який гальмує окисно-відновні процеси на різних стадіях розвитку. Знижується інтенсивність дихання огірків, зменшуються витрати корисних поживних речовин, подовжується термін зберігання продукції без погіршення її якості та біологічної цінності. Застосування ХРОН + ПЕО-СТІМ і ГОРІХ + ПЕО-СТІМ у поєднанні з оптимальним температурним режимом дозволяє зберегти запас біологічно-активних речовин. Досліджувався вплив передпосівного обробітку антиоксидантними препаратами насіння соняшнику на інтенсивність гідролітичних і перекісних процесів отриманого насіння при тривалому зберіганні. Встановлено, що продукти пероксидації ліпідів обумовлюють розпад вітамінів, інактивують ферменти, тому вміст каротиноїдів, вітаміну Е та фосфоліпідів значно впливає на антиоксидантну здатність насіння. Встановлені закономірності зміни комплексу гістологічних, теплофізичних, органолептичних, біохімічних, фізико-хімічних і мікробіологічних показників якості плодів сливи при заморожуванні, тривалому зберіганні і дефростації з метою оптимізації технології заморожування і, зрештою, одержання економічного ефекту. При цьому: - в результаті проведення хіміко-технологічної оцінки 7 районованих і перспективних сортів сливи південного Степу України на придатність до заморожування одержала подальший розвиток технологія заморожування плодів сливи шляхом визначення оптимальних способів заморожування в залежності від сортових особливостей; - вперше встановлено закономірності зміни вологоутримуючої здатності плодів сливи від терміну зберігання в замороженому вигляді, а також від вмісту протопектину в плодах; - доведено, що заморожування плодів сливи у 20% цукровому сиропі з додаванням заморожених ягід дозволяє збільшити термін зберігання плодів у замороженому вигляді та підвищити їхні споживчі властивості й біологічну цінність; - досліджено вплив тривалості зберігання після дефростації на якість плодів сливи, встановлено термін зберігання плодів в розмороженому вигляді в залежності від способів заморожування. Визначені кращі сорти винограду для південної зони України для тривалого зберігання в свіжому та замороженому вигляді. Досліджувався вплив режимів заморожування на зміни біохімічних показників винограду. Було встановлено, кращими сортами винограду для тривалого зберігання у замороженому вигляді є наступні: Молдова, Русмол, Оригінал, Декабрьський. Вивчені фізико-механічні, біохімічні та мікробіологічні показники свіжого, замороженого та дефростованого солодкого перцю.
Keywords: антиоксиданти; плоди яблуні; груші; чорна смородина; соняшник; насіння; огірки; заморожування; плоди сливи; виноград; плоди солодкого перцю; дефростація; зберігання; вихід продукції; якість