Сучасний стан гендерної рівності у формуванні трудового потенціалу для забезпечення економічної стабільності - Кукіна, Наталя Володимирівна; Петруха, Ніна Миколаївна; Великий, Євгеній Олександрович (My University, 2024)
Дана стаття присвячена аналізу сучасного стану гендерної рівності в контексті формування трудового потенціалу для забезпечення економічної стабільності. Вона охоплює питання дискримінації жінок на робочому місці та її вплив на можливості жінок, їхнє просування по службі та загальний добробут. Попри значний прогрес у сфері прав жінок, диспропорції та бар'єри продовжують існувати, що гальмує розвиток гендерної рівності та негативно впливає на економічну стабільність суспільства. Гендерна рівність у формуванні трудового потенціалу є важливим фактором економічного розвитку та стабільності. Сучасні тенденції вказують на те, що забезпечення рівних можливостей для жінок і чоловіків у сфері праці сприяє більш ефективному використанню людських ресурсів, підвищенню продуктивності та зростанню економіки.Метою статті є визначення ключових перешкод на шляху до досягнення гендерної рівності у формуванні трудового потенціалу та розробка рекомендацій для їх подолання, щоб забезпечити економічну стабільність. У статті підкреслюється необхідність концентрованих зусиль з боку уряду, організацій та індивідуумів для подолання гендерної нерівності. Проаналізовано гендерні аспекти економічної безпеки резидентів України та Європи, що демонструє важливість інтеграції гендерної рівності в стратегії економічного розвитку. Представлено динаміку росту заробітної плати за гендерною ознакою в Україні, зокрема, виявлено значні прогалини, які потребують термінового усунення. Проаналізовано міжнародні приклади та успішні практики, що сприяють гендерній рівності на робочому місці. Висновки підкреслюють, що забезпечення гендерної рівності є важливим кроком для розвитку економічної стабільності та соціального добробуту.
The current state of gender equality in the formation of labor potential to ensure economic stability.
Keywords: міжнародний ринок праці; національний ринок праці; гендерна політика; міжнародна інтеграція; економічний розвиток; трудовий потенціал; післявоєнне відновлення