Визначення найбільших техногенних загроз Запорізької області - Скачок, Вікторія Вікторівна; Скачок, Виктория Викторовна; Skachok, Viktoriia; Головін, Д. С. (ТДАТУ, 2021)
Запорізька область є одним з найбільш техногенно розвинених регіонів України із значним науково-технічним і виробничим потенціалом. Регіон є провідним центром вітчизняного авіадвигунобудування, виробництва трансформаторів та іншої високотехнологічної продукції, яка є фірмовим запорізьким знаком, маркою світового класу якості та надійності. Основу промисловості регіону складають металургійний та енергетичний комплекси. Основною екологічною проблемою регіону залишається забруднення поверхневих водних об’єктів неочищеними і недостатньо очищеними зворотними водами підприємств металургійного комплексу та житловокомунальної галузі. Розгалужена структура промислових виробництв, що потребує значних затрат енергії та природних ресурсів, в комплексі з застарілим обладнанням, яке, в більшості випадків, не підлягає модернізації, є основною причиною значних обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря для Запорізької області.
Keywords: техногенні загрози; промислові виробництва; забруднюючі речовини; металургійні та енергетичні комплекси