Механіко-технологічне обґрунтування післязбиральної обробки та зберігання насіння зернових і олійних культур : автореф. дис..доктора техн. наук. спец. 05.05.11 - Кюрчев, Сергій Володимирович; Kiurchev, Serhii (My University, 2019)
Однією з найбільш важливих умов без пеки будь-якої держави є забезпечення населення якісною продовольчою сиро виною та продукцією, що передбачає розвиток технічної бази зберігання і пер винної переробки сільськогосподарської продукції. Лише невелика частина сіль ськогосподарської продукції безпосередньо надходить від виробника до індивідуа льного споживача, а значний або переважний її відсоток підлягає спочатку збері ганню, а далі – первинній переробці у різних ланках господарства. Можна підви щувати врожайність усіх культур і різко збільшувати їхні валові збори, але не одержати потрібного ефекту, якщо на різних етапах просування продуктів до споживача відбудуться великі втрати маси і погіршення якості. За даними міжна родних організацій з продовольства і сільського господарства втрати зерна і зе рнопродуктів при зберіганні через технічні та організаційні причини щорічно становлять 5…8%, а такі біологічні чинники, як самозігрівання продукції з по дальшим її ураженням унаслідок перебігу небажаних мікробіологічних процесів можуть збільшити потенційні втрати у десятки разів. При цьому уже після 5 діб неналежного зберігання, різко зростають втрати сухих речовин, збільшується кислотне число жиру, знижується на 10…15% схожість насіння.