Енергоємність як критерій оптимізації технологічних процесів очищення зерна - Карпова, О. П.; Постнікова, Марина Вікторівна; Постникова, Марина Викторовна; Postnikova, Marina (My University, 2017)
UK: У даній роботі розглянута енергоємність як критерій оптимізації технологічного процесу очищення зерна, тому що вона є найбільш інформативним показником для визначення енергозберігаючих режимів роботи. Результати теоретичних і експериментальних досліджень енергоємності технологічних процесів очищення зерна відрізняються в середньому не більше ніж на 2 %. Вони показали можливість обгрунтування та розробки науково-обхрунтованих норм електроспоживання, тому що найбільш діючим важелем проведення енергозберігаючої політики, регульованої законодавством, є встановлення нормативів витрати електроенергії і стандартів енергоефективності, недотримання яких спричиняє, найчастіше, фінансову відповідальність. При дослідженні впливу енергетичних факторів на енергоємність технологічних процесів очищення зерна було проведено багатофакторний експеримент. Це дозволило оцінити вплив того або іншого фактора на енергоємність процесу очищення зерна. Натурні експерименти підтвердили адекватність математичних моделей у вигляді рівнянь регресії і ефективність використаного методу багатофакторного експерименту. RU: В данной работе рассмотрена энергоемкость как критерий оптимизации технологического процесса очистки зерна, т. к. она является наиболее информативным показателем для определения энергосберегающих режимов работы. Результаты теоретических и экспериментальных исследований энергоемкости технологических процессов очистки зерна отличаются в среднем не более чем на 2 %. Они показали возможность обоснования и разработки научно-обоснованных норм электропотребления, так как наиболее действенным рычагом проведения энергосберегающей политики, регулируемой законодательством, является установление нормативов расхода электроэнергии и стандартов энергоэффективности, несоблюдение которых влечет за собой, чаще всего, финансовую ответственность. При исследовании влияния энергетических факторов на энергоемкость технологических процессов очистки зерна был проведен многофакторный эксперимент. Это позволило оценить влияние того или иного фактора на энергоемкость процесса очистки зерна. Натурные эксперименты подтвердили адекватность математических моделей в виде уравнений регрессии и эффективность использованного метода многофакторного эксперимента.
Энергоемкость как критерий оптимизации технологических процессов очистки зерна
The energy intensity as the optimization criterion of technological processes of cleaning grain
Keywords: енергозбереження; енергоємність; раціональне використання електроенергії; електропривод; нормування електроенергії; багатофакторний експеримент; знергосбережение; знергоемкость; рациональное использование электрознергии; электропривод; нормирование электрознергии; многофакторный эксперимент