Дослідження технологічної придатності тракторів для роботи у складі комбінованих машинно-тракторних агрегатів - Адамчук, Валерій Васильович; Булгаков, Володимир Михайлович; Надикто, Володимир Трохимович; Кюрчев, Володимир Миколайович; Adamchuk, Valery; Bulgakov, Volodymyr; Nadykto, Volodymyr; Kyurchev, Volodymyr (Київ : 2023, 2023)
UA: Визначити конструктивно-технологічні умови придатності тракторів із розширеними технологічними властивостями для роботи у складі комбінованих машинно-тракторних агрегатів. Методи. Використано основні методи теорії конструювання і експлуатації тракторів сільськогосподарського призначення. Теоретичні розрахунки системи отриманих аналітичних залежностей здійснено на персональному комп’ютері у програмному середовищі Mathcad 15. Результати. Проаналізовано можливість і ефективність застосування переднього навісного механізму, переднього та заднього валів відбору потужності, реверсивності трансмісії поста керування, інших конструктивнотехнологічних елементів тракторів на їх потенційну придатність для роботи у складі комбінованих машинно-тракторних агрегатів. Висновки. Розроблений інтегральний коефіцієнт ефективності розширених технологічних властивостей колісних енергетичних засобів може слугувати кількісною оцінкою їх технологічної придатності для функціонування у складі комбінованих машинно-тракторних агрегатів. Перш за все це стосується засобів, скомпонованих за конструктивною схемою Рush-pull. Розрахунки з використанням отриманої системи аналітичних залежностей засвідчили, що за своїми технологічними властивостями вітчизняний орнопросапний трактор ХТЗ-16131 потенційно має найвищий інтегральний показник технологічної придатності — 0,63. Це на 12,5 – 57,5% більше за значення цього самого показника у таких енергетичних засобів аналогічного призначення, як МТЗ-1523, ЛТЗ-155 і Fendt 711 Vario (Німеччина). EN: Determination of structural and technological conditions of suitability of tractors with advanced technological properties for work as part of combined machine-tractor units. Methods. The basic methods of the theory of construction and operation of agricultural tractors are used. Theoretical calculations of the system of obtained analytical dependencies were carried out on a personal computer in the Mathcad 15 software environment. Results. The possibility and effectiveness of the use of the front hinged mechanism, front and rear power take-off shafts, reversibility of the transmission of the control post and other structural and technological elements of tractors for their potential suitability for work as part of combined machine-tractor units are analyzed. Conclusions. The developed integral coefficient of efficiency of the extended technological properties of wheeled power tools can serve as a quantitative assessment of their technological suitability for functioning as part of combined machine-tractor units. First of all, this applies to those that are arranged according to the «push-pull» construction scheme. Calculations of the obtained system of analytical dependencies established that, according to its technological properties, the domestic rowrow tractor KhTZ-16131 potentially has the highest integral index of technological suitability, the value of which reaches the mark of 0.63. This is 12,5 – 57,5% more compared to the values of the same indicator for such power tools of a similar purpose, such as MTZ-1523, LTZ-155 and Fendt 711 Vario (Germany).
Study of technological suitability tractors for work in the warehouse combined machine and tractor units
Keywords: трактор; універсальність; мобільні енергетичні засоби; технологічні властивості; схема агрегатування Рush-pull; tractor; versatility; mobile power tools; technological properties; Рush-pull aggregation scheme