Гранюлювання вторинних продуктів переробки - Червоткіна, Олександра Олександрівна; Прокопенко, Олена Павлівна; Паляничка, Надія Олександрівна; Chervotkina, Oleksandra; Prokopenko, Olena; Palyanychka, Nadiia (Запоріжжя : ТДАТУ, Видавничий дім «Гельветика», 2025)
UA: Побічними продуктами є маси продукту, що утворюються безпосередньо під час обробки та переробки основного продукту. Гранулювання рослинних відходів має особливі переваги під час зберігання та транспортування цього, в іншому випадку досить об’ємного матеріалу, що є джерелом поживних речовин у кормах для тварин. Із залишків цукрових буряків також можна виробляти гранули. Вони відзначаються високою поживною цінністю, що робить їх ідеальною добавкою у виробництві концентрованого комбікорму. До загального поняття «висівки» належать усі оболонки зерна, які утворюються, наприклад, під час помелу зерна для отримання борошна. Зернові висівки здебільшого мають високий вміст клітковини, тому чудово підходять як для харчування людей, так і для годівлі тварин. Завдяки гранулюванню висівки набувають вищої насипної щільності, що дає змогу більш точно дозувати цей продукт. Олійний макух утворюється під час обробки та переробки олійного насіння, зокрема сої та ріпаку. Він є важливим компонентом у виробництві комбікормів, оскільки містить багато поживних речовин. EN: By-products are product masses that are formed directly during the processing and processing of the main product. Granulation of plant waste has particular advantages during storage and transportation of this otherwise rather bulky material, which is a source of nutrients in animal feed. Sugar beet residues can also be produced into pellets. They are characterized by high nutritional value, which makes them an ideal additive in the production of concentrated compound feed. The general concept of “bran” includes all the shells of grains that are formed, for example, during the grinding of grain to obtain flour. Cereal bran mostly has a high fiber content, so it is excellent for both human and animal nutrition. Granulation gives the bran a higher bulk density, which allows for more accurate dosing of the product. Oilcake is formed during the processing and refining of oilseeds such as soybeans and rapeseed. It is an important component in the production of compound feed, as it contains many nutrients, that have a positive effect on animal health.
Granulation of secondary processing products
Keywords: грануляція; гранули; комбікорм; харчові відходи; навколишнє середовище; екструзія; granulation; pellets; compound feed; food waste; environment; extrusion