Розробка структури комбінованого захисного пристрою низьковольтного динамічного навантаження - Олійник, Д. Є. (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Основними причинами, що істотно впливають на термін експлуатації динамічного навантаження (ДН), під яким розуміємо трифазний асинхронний електродвигун з короткозамкненим ротором (АД), є низька якість напруги мережі, перевантаження збоку робочої машини та порушення правил експлуатації. Найважчими аваріями напруги мережі вважаються: неприпустиме зниження (або підвищення) напруги, порушення її симетрії або неповнофазність та виникнення неправильного чергування фаз. Робота низьковольтного ДН в умовах несиметричних і неповнофазних режимів супроводжується значним зменшенням моменту обертання, підвищенням фазних струмів і, як наслідок, перегріву фазної ізоляції обмоток статору та підвищеній витраті ресурсу її ізоляції. Перевантаження ДН збоку робочої машини, несиметричні режими призводять до підвищення втрат теплової енергії в обмотках, збільшеному нагріву ізоляції обмоток і, як наслідок, тепловому старінню. Отже, розробка комбінованого захисного пристрою для низьковольтних трифазних асинхронних двигунів (АД) в процесі їх експлуатації є доцільним питанням, яке спрямоване на підвищення їх експлуатаційної надійності і ресурсозбереження.
Keywords: експлуатаційна надійність; динамічне навантаження; структура; строк експлуатації трифазного низьковольтного навантаження