Оцінка зернових культур після зберігання у зерносховищі із застосуванням зворушення - Кюрчев, Сергій Володимирович; Кюрчев, Сергей Владимирович; Kiurchev, Serhii; Верхоланцева, Валентина Олександрівна; Верхоланцева, Валентина Александровна; Verkholantseva, Valentyna; Кюрчева, Людмила Миколаївна; Кюрчева, Людмила Николаевна; Kiurcheva, Liudmyla (My University, 2019)
UK: Проведений аналіз дозволив розробити принципову схему зерносховища. Дана конструкція дозволяє уникнути значних втрат зерна, зберегти його якість, а також знизити витрати на зберігання. Потік повітря, який проходить крізь зернову масу, здійснює різносторонній технологічний вплив на зерно. Зернова продукція розміщується на певній відстані від підлоги, що значно зменшує можливість накопичення вологості нижніми шарами зернової маси. Нижню опорну поверхню піддона рекомендується виконувати металеву з метою поліпшення умов зберігання зерна, а бічні – металевими. Розроблена система зберігання передбачає використання конвективного потоку холодоносія за двома напрямами: централізований - для постійного винесення вологи з поверхні сипкої продукції та створення необхідних умов мікроклімату та локальний – для зворушення та неперервного оновлення шарів сировини при винесенні вологи до поверхні. Така схема зерносховища із активним вентилюванням конвективним потоком холодоносія дає можливість зберегти основні властивості продукції з мінімальними втратами протягом довготривалого терміну. Локальний спосіб охолодження досягається за допомогою спеціальних імпульсних пневмодинамічних барботерів, які розміщуються з двох боків піддона з продукцією, що розміщується насипом, напроти один одного. У результаті взаємодії зустрічних пневмодинамічних хвиль та їх суперпозиції утворюються стоячі хвилі, що переносять кінетичну енергію як у повздовжньому, так і потоків, які в свою чергу зворушують зернову масу. За таких умов зберігання зернової маси практично виключаються злежування та активація небажаних мікробіологічних процесів. Дана система не передбачає застосування достатньо металоємких та енерговитратних механічних засобів зворушення зернової продукції.. Застосування такого способу дозволяє швидко знизити початкову температуру партії зерна, а тим самим запобігає втратам, які виникають внаслідок у ході процесу зберігання.RU: Проведенный анализ позволил разработать принципиальную схему зерносховища.Дана конструкция позволяет избежать значительных потерь зерна, сохранить его качество, а также снизить затраты на хранение. Поток воздуха, который проходит через зерновую массу, здийснуе разносторонний технологическое влияние на зерно. Зерновая продукция размещается на определенном расстоянии от пола, что значительно уменьшает возможность накопления влажности нижними слоями зерновой массы. Нижнюю опорную поверхность поддона рекомендуется выполнять металлическую с целью улучшения условий хранения зерна, а боковые - металлическими. Разработанная система хранения предусматривает использование конвективного потока хладоносителя по двум направлениям: централизованный - для постоянного вынесения влаги с поверхности сыпучей продукции и создание необходимых условий микроклимата и локальный - для волнения и непрерывного обновления слоев сырья при вынесении влаги к поверхности. Такая схема зернохранилища с активным вентилированием конвективным потоком хладоносителя дает возможность сохранить основные свойства продукции с минимальными потерями в течение длительного срока. Локальный способ охлаждения достигается с помощью специальных импульсных пневмодинамичних барботеров, которые размещаются с двух сторон поддона с продукцией, размещается насыпью, напротив друг друга. В результате взаимодействия встречных пневмодинамичних волн и их суперпозиции образуются стоячие волны, переносящие кинетическую энергию как в продольном, так и потоков, которые в свою очередь трогают зерновую массу. При таких условиях хранения зерновой массы практически исключаются слеживания и активация нежелательных микробиологических процессов. Данная система не предусматривает применения достаточно металоемких и энергозатратных механических средств умиления зерновой продукции. Применение такого способа позволяет быстро снизить начальную температуру партии зерна, а тем самым предотвращает потери, которые возникают в результате в ходе процесса хранения. EN: The analysis made it possible to develop a schematic diagram of the granary. This design avoids significant losses of grain, maintain its quality, and also reduce storage costs. The flow of air passing through the grain mass exerts a versatile technological impact on the grain. Grain products are located at a certain distance from the floor, which significantly reduces the possibility of moisture accumulation by the lower layers of grain mass. It is recommended that the lower support surface of the pallet be made of metal to improve the storage conditions of the grain and the lateral ones to be made of metal. The developed storage system involves the use of a convective flow of the coolant in two directions: centralized - for the permanent removal of moisture from the surface of the bulk production and creation of the necessary microclimate conditions and local – for the movement and continuous updating of layers of raw materials during removal of the moisture to the surface. This scheme of the active-ventilation granary with a convective coolant flow makes it possible to preserve the basic properties of products with minimal losses over the long term. The local cooling method is achieved by means of special impulse pneumodynamic bubblers, which are placed on both sides of the pallet with the products placed in bulk opposite each other. As a result of the interaction of oncoming pneumodynamic waves and their superposition, standing waves are formed, which transfer kinetic energy both in the longitudinal and the flows, which in turn move the grain mass. Under such conditions, the storage of grain mass virtually eliminates caking and activation of unwanted microbiological processes. This system does not involve the use of sufficient metal-intensive and energy-consuming mechanical means of moving the grain. Application of this method allows to quickly reduce the initial temperature of the batch of grain, and thus prevents losses resulting from the storage process.
Evaluation of grains after storage in storage unit with use of movement
Оценка зерновых культур после хранения в зернохранилищах с использованием перемешивания
Keywords: зберігання; технологія; зерно; зерносховище; показники якості; модель; вологість; клейковина; хранение; технология; зерно; зернохранилище; показатели качества; модель; клейковина; влажность; storage; technology; grain; granary; quality indicators; model; gluten; humidity