Адаптивні сорти для насаджень вишні - Шкіндер-Барміна, Анна Миколаївна; Shkinder-Barmina, Anna (Полігон : МДСДС ІКОСГ НААН, 2025)
UA: Вишня здавна посідає важливе місце серед плодових культур України, адже вирощування цієї рослини має глибокі традиції в національному садівництві. Проте на світовому ринку провідними виробниками залишаються європейські країни, серед яких Німеччина, Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Австрія та інші [1]. Плоди вишні цінуються завдяки універсальності використання: їх споживають у свіжому вигляді, застосовують для консервування, сушіння, заморожування, а також для виробництва соків, компотів, варення, джемів, мармеладу, лікерів та інших харчових продуктів. Попри високу господарську й харчову цінність культури, численні дослідження свідчать про скорочення площ промислових насаджень вишні як за кордоном, так і в Україні. Така тенденція зумовлена комплексом економічних і екологічних чинників, серед яких ключову роль відіграють масові епіфітотії грибних хвороб, що значно знижують продуктивність та довговічність садів.
Keywords: вишня; сорти вишні; дюки; селекція; промислове садівництво; сортимент; продуктивність; великоплідні сорти; стійкість до хвороб; моніліоз; кокомікоз; посухостійкість; зимостійкість; Південний Степ України; сорт Сіянець Туровцевої; сорт Солідарність