Землеустрій — основний механізм проведення консолідації земель сільськогосподарського призначення. - Попов, Андрій Сергійович; Popov, Andrii (My University, 2016)
UKR : Існуюча в Україні фрагментація земель сільськогосподарського призначення обумовлює необхідність у проведенні консолідації земель, але законодавча база щодо регулювання цього процесу на сьогодні відсутня. Метою статті є встановлення можливості використання землеустрою як основного механізму проведення консолідації земель сільськогосподарського призначення. Визначено, що консолідація земель сільськогосподарського призначення — це сукупність заходів з землеустрою щодо формування земельних ділянок і сільськогосподарського землеустрою. У статті надається характеристика кожного з цих компонентів і наголошується, що землеустрій виступає основним і єдиним можливим механізмом реалізації консолідації земель. Розглянуто питання добровільного та примусового проведення заходів із землеустрою. Проведений аналіз документації з землеустрою щодо формування земельних ділянок показав необхідність запровадження нового виду землевпорядної документації, а саме: проекту землеуст- рою з перерозподілу земельних ділянок. Автор наводить власне розуміння перерозподілу земель та її роль при про- веденні консолідації земельних ділянок. Встановлено, що правової бази у сфері землеустрою недостатньо для організації та реалізації консолідації земель сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, а тому існує потреба у прийнятті спеціального закону щодо консолідації земель.///////////////// ENG :The current agricultural land fragmentation in Ukraine determines the necessity for the implementation of the land consolidation, but the legislative framework for the regulation of this process is missing for today. The main purpose of the article is to establish the possibility of using the land readjustment as the main instrument for the agricultural land consolidation. It has been found out that the agricultural land consolidation is consisting of land readjustment measures concerning the formation of land parcels and the agrarian physical planning. The article is provided the characteristics of each of these measures and noted that land readjustment is the main and the only possible instrument for the implementation of land consolidation. The issues of voluntary and compulsory land readjustment are described. The analysis of the land readjustment documentation regarding the formation of land parcels has showed the need to introduce a new type of land document such as land readjustment project concerning land reallotment. The author gives its own understanding of land reallotment and the role of this procedure during the land consolidation. This paper has identified that the current legal framework of land readjustment is not enough for the development and implementation of the agricultural land consolidation for the commercial agricultural production. Therefore, there is a need for adopting a special law on the land consolidation.
LAND READJUSTMENT — THE BASIC INSTRUMENT OF PROVIDING OF THE AGRICULTURAL LAND CONSOLIDATION.
Keywords: консолідація земель; землі сільськогосподарського призначення; землеустрій; land consolidation; agricultural land