Опис до деклараційного патенту на винахід № 61524 "Спосіб розробки рудних покладів" - Корж, В. А.; Сидоренко, Віктор Дмитрович; Сидоренко, Виктор Дмитриевич; Sydorenko, Viktor; Бурба, А. Ю.; Кривенко, Ю. Ю. (Державний департамент інтелектуальної власності, 2003)
Спосіб розробки рудних покладів, що включає поділ рудного покладу на блоки, утворення днищ блоків, проведення буропідривних робіт, виймання руди з утворенням очисних камер, обмежених міжкамерними і міжповерховими ціликами, який відрізняється тим, що обвалення і випуск камерного запасу руди здійснюють почерговостадійно, при цьому запаси першої стадії обмежують в нижній частині - днищем блока, зі сторони лежачого боку - площиною, яка під кутом 70-80° проходить через зону перетину днища блока з вмісними породами лежачого боку, зверху - покрівлею камери, зі сторони висячого боку - площиною контакту вмісних порід з рудним покладом, запаси руди другої стадії обмежують зі сторони лежачого боку - площиною контакту рудного покладу з вмісними породами лежачого боку, зверху - половиною висоти очисної камери, в третю стадію виймають запаси, що залишилися зі сторони лежачого боку в верхній половині камери, причому запаси кожної наступної стадії обвалюють після повного випуску запасів попередньої стадії
Keywords: гірнича промисловість; виймання руди; свердловина; багаторядне коротко-сповільнене підривання; подрібнення руди