ЗВІТ про науково-дослідну роботу Програма 2 Розробка інтенсивних технологій виробництва екологічно безпечної плодоовочевої продукції у відкритому та закритому ґрунті Південного Степу України (заключний) - Прісс, Олеся Петрівна; Priss, Olesia; Герасько, Тетяна Володимирівна; Іванова, Ірина Євгенівна; Шкіндер-Барміна, Анна Миколаївна; Гаврись І. Л.; Кузьмінець, Оксана Миколаївна; Макарова Д. Г.; Бондаренко П. Г.; Нінова, Галина Василівна; Юдицька, Ірина Валеріївна; Басанець С. В.; et al. (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Об’єкт досліджень - процеси формування продуктивності персика під впливом погодних умов, сортових особливостей, конструкцій насаджень та елементів органічної технології вирощування; - фізіологічний стан дерев черешні за органічної технології при задернінні природними травами в умовах південного Степу України. - сорти черешні раннього, середнього і пізнього строків достигання за дії абіотичних факторів; - процес формування сортименту вишні та дюків із комплексом господарсько-цінних ознак; - формування квазіклімаксового стану фітоценозу органічного саду - процеси функціонального стану основних кісточкових культур в умовах змін клімату. Мета роботи: оптимізувати продукційний процес багаторічних насаджень плодових культур щодо реалізації біологічного потенціалу врожайності та якості врожаю через використання адаптогенних технологій вирощування, оцінку та підбір адаптованих сортів та гібридів культур.
Keywords: персик; генеративні бруньки; вишня; черешня; сенсорні показники; багатокрітеріальний метод; Prunus avium; мульчування; саджанці; морозостійкість; фотосинтез; генетичні колекції; мікоризація; фітохімічний склад листків; антиоксидантні ферменти; врожайність персика