Ентомокомплекс насаджень персика у вегетаціний період - Розова, Лідія Володимирівна; Розова, Лидия Владимировна; Rozova, Lidiia; Юдицька, І. В. (My University, 2020)
Вивчити ентомокомп лекс у насадженнях персика з метою планування відповідних заходів щодо обмеження їхньої шкідливості. Методи. Лабораторно-польові. Заселеність дерев персика шкідниками визначали за загальноприйнятими методиками в умовах Науково-дослідного саду ННВЦ Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного. Обліки чисельності проводили у насадженнях персика сортів — Кримський феєрверк, Ювілейний Сидоренка, Редхейвен, Казка, Віренея та Посол Миру. Результати. Встановлено, що в агроценозі персикових насаджень протягом 2018—2019рр. зареєстровано три постійних види шкідників: каліфорнійська щитівка (ОиаЗгазрШоїиз регпісіошз Сотзї.), туркестанський кліщ (Теїгапускш їигкезїапі ЛЗ. Леї Лік.), східна плодожерка (Сгаркоіііка тоїезїа Бшск.). Літ імаго останнього фітофага розпочинався з початком цвітіння дерев персика і тривав до вересня. Чисельність метеликів у феромонних пастках варіювала протягом вегетаційних періодів від 24,7 до 48,5 екз./пастку, тобто значно перевищувала економічний поріг шкідливості. Слід зазначити, що незважаючи на дуже високий літ шкідника у досліді, пошкодження пагонів персика на всіх сортах (крім Кримський феєрверк та Посол Миру) було на рівні, нижчому за економічний поріг шкідливості (0,1—1,0%). Заселеність листків персика туркестанським кліщем на різних сортах становила 0,1— 1,5 екз./листок. Дослідженнями особливостей розвитку каліфорнійської щитівки за допомогою феромонних пасток встановлено початок вильоту самців першого покоління у другій декаді травня. У 2019 р. ця фаза розвитку зафіксована на тиждень пізніше. Відродження личинок-мандрівниць відбувалося також у різні строки, з незначним коливанням. Чисельність каліфорнійської щитівки на сортах персика становила 0,8—17,2 екз./щиток. Висновки. На сортах персика чисельність каліфорнійської щитівки становила до 17,2 екз./щиток, східної плодожерки — 0,3—2,5 екз./пагін, туркестанського павутинного кліща — до 23,8 екз./листок залежно від сорту. Зафіксовано високий потенціал розмноження каліфорнійської щитівки у насадженнях персика на сортах Кримський феєрверк, Віренея та Посол Миру.
Keywords: фітофаги; персик; сорти; заселеність; моніторинг; шкідливість