Розвиток електронної комерції та її вплив на цифрову економіку - Стендер, Світлана Василівна; Лисак, Оксана Іванівна; Лук'яненко, Наталія Едуардівна; Lysak, Oksana (Львів : ФОП Король Ірина Володимирівна, 2023)
UA: Розвиток електронної комерції постійно відбувається та еволюціонує відповідно до змін у технологіях, звичках споживачів і законодавстві, активно впливаючи на цифрову економіку країн. Метою статті є дослідження розвитку електронної комерції у змінному економічному середовищі та оцінка її впливу на цифрову економіку. Для досягнення мети в процесі дослідження виконані наступні завдання: розглянуто сутність поняття «електронна комерція» та її основні типи; досліджено основні етапи розвитку електронної комерції; проведено аналіз динамічних показників електронної торгівлі у світі; досліджено виклики та тенденції подальшого розвитку електронної комерції у світі. Під час проведення дослідження були використані загальнонаукові методи пізнання, які включали критичний аналіз існуючої наукової літератури із запропонованої теми, упорядкування даних, пов’язаних із систематизацією етапів розвитку електронної комерції, а також встановлення причинно-наслідкових зв’язків – для виявлення викликів і тенденцій розвитку електронної комерції та її впливу на цифрову економіку. Визначено, що електронна комерція сьогодні стала стратегічно важливою для бізнесу та економіки загалом, прискорюючи цифрову трансформацію й забезпечуючи нові можливості для підприємств і споживачів. Дослідження визначає деякі з найпопулярніших типів електронної комерції, зокрема такі, як бізнес – бізнес (B2B), бізнес – споживач (B2C), споживач – споживач (C2C), споживач – бізнес (C2B), бізнес – адміністрація (B2A), споживач – адміністрація (C2A), які можуть взаємодіяти та комбінуватися залежно від конкретних бізнес-моделей і стратегій підприємств. Узагальнена періодизація розвитку електронної комерції та позначені події, що відбувалися. Детально розглянуто виклики, які стають перешкодами для подальшого розвитку електронної комерції та цифрової економіки, виокремлені основні тенденції, які позначають подальший вектор розвитку електронної комерції у світі. Визначено, що ці тенденції свідчать про постійну динаміку і розвиток електронної комерції, яка продовжує трансформувати спосіб, яким бізнеси та споживачі взаємодіють на світовому ринку. /// EN: The development of e-commerce is constantly taking place and evolving in line with changes in technology, consumer habits and legislation, actively influencing the digital economy of countries. The purpose of this article is to study the development of e-commerce in a changing economic environment and assess its impact on the digital economy. In order to achieve this goal, the study performed the following tasks: consider the essence of the concept of «e-commerce» and its main types; study the main stages of e-commerce development; analyze the dynamic indicators of e-commerce in the world; study the challenges and trends in the further development of e-commerce in the world. For the purpose of the study, general scientific methods of cognition were used, including a critical analysis of the existing scientific literature on the topic, compilation of data related to the systematization of the stages of e- commerce development, and establishment of cause, and effect relationships – to identify challenges and trends in the development of e-commerce and its impact on the digital economy. It is determined that e-commerce has become strategically important for business and the economy as a whole, accelerating digital transformation and providing new opportunities for businesses and consumers. The study identifies some of the most popular types of e-commerce, including business-to-business (B2B), business-to-consumer (B2C), consumer-to-consumer (C2C), consumer-to-business (C2B), business-to-business (B2A), consumer-to-business (C2A), which can interact and be combined depending on the specific business models and strategies of enterprises. The author summarizes the periodization of e-commerce development and outlines the events that have taken place. The challenges that are becoming obstacles to the further development of e-commerce and the digital economy are considered in detail, and the main trends that indicate the future vector of e-commerce development in the world are highlighted. It is determined that these trends indicate the constant dynamics and development of e-commerce, which continues to transform the way businesses and consumers interact in the global market.
Development of e-commerce and its impact on the digital economy
Keywords: цифровізація економіки; виклики і тенденції; електронні інформаційні технології; електронна торгівля; інтернет-торгівля; онлайн-продажі; digitalization of the economy; challenges and trends; electronic information technologies; e-commerce; internet commerce; online sales