Використання процедурної генерації для підвищення ефективності розроблення та персоналізації програмних інтерфейсі - Букатов Д. В.; Bukatov D.; Колодінська Яніна Олексіївна; Kolodinska Yanina; Романенко Олег; Romanenko Oleh; Гудаков Денис; Gudakov Denys (Запоріжжя : Видавничий дім «Гельветика», 2025)
UA: У статті розглянуто застосування процедурної генерації для створення й адаптації інтерфейсів користувача в сучасних ІТ-проєктах. Особливу увагу приділено аналізу інструментів і підходів, які дозво-ляють автоматизувати розроблення окремих UI-компонентів (кнопок, панелей, карток тощо) з використан-ням параметризованих виразів, скриптів, візуального компонування, спеціалізованих мов або систем на базі штучного інтелекту. Розглянуто технології SeExpr, Node-RED, Unreal Engine Blueprints, Framer, а також AI-асистовані сервіси, що дедалі частіше використовуються для генерації варіативних і персоналізованих інтерфейсів.Обґрунтовано доцільність використання процедурного підходу в проєктах із високими вимогами до адап-тивності, швидкості розроблення та повторного використання компонентів. У роботі висвітлено переваги таких рішень – зниження навантаження на дизайнерів і розробників, підтримка цілісного візуального сти-лю, а також можливість масштабування рішень у мультиплатформенних середовищах. Описано приклади впровадження процедурної логіки в прикладних середовищах (Unity, Web, IoT-панелі), а також наведено порівняльний аналіз інструментів за критеріями гнучкості, інтеграції в робочі процеси та можливостей кас-томізації.Результати дослідження свідчать про зростання ролі процедурної генерації як засобу підвищення ефек-тивності UI-розробки в умовах високої варіативності користувацьких сценаріїв і швидких ітерацій продук-тового дизайну. Запропоновані класифікація інструментів та рекомендації щодо їх вибору створюють прак-тичну основу для застосування процедурних рішень у командах із різним рівнем технічної підготовки. Також окреслено перспективи розвитку теми – зокрема, інтеграція процедурної логіки в Low-Code/No-Code серед-овища та використання адаптивних систем генерації на основі користувацьких даних. /// EN: The use of procedural generation for the creation and adaptation of user interfaces in modern IT projects has been examined by the author. Special attention has been paid to the analysis of tools and approaches that allow automating the development of individual UI components (such as buttons, panels, cards, etc.) using parameterized expressions, scripting languages, node-based systems, domain-specific languages, or AI-driven solutions. Technologies such as SeExpr, Node-RED, Unreal Engine Blueprints, Framer, as well as AI-assisted services increasingly used for generating varied and personalized interfaces, have been reviewed.The relevance of applying procedural methods in projects with high demands for adaptability, rapid development, and component reusability has been substantiated. The article highlights the advantages of such approaches–reduced workload for designers and developers, consistent visual style, and scalability across multi-platform environments. Examples of procedural logic implementation in practical contexts (such as Unity, Web environments, and IoT dashboards) are described, along with a comparative analysis of tools based on their flexibility, workflow integration, and customization potential.The findings of the study indicate the growing role of procedural generation as a means of improving UI development efficiency in the context of highly variable user scenarios and accelerated design iterations. The author proposes a classification of tools and offers recommendations on selecting appropriate solutions, providing a practical foundation for implementation in teams with diverse technical backgrounds. Future perspectives are also outlined, including the integration of procedural logic into Low-Code/No-Code platforms and the application of adaptive generation systems based on user data.
Using procedural generation to enhance the efficiency of development and personalization of software interfaces
Keywords: процедурна генерація; інтерфейс користувача; персоналізація; SeExpr; UI-компоненти; AI-генерація; візуальне програмування; автоматизація інтерфейсів; Low-Code; UI-шаблони; procedural generation; user interface; personalization; UI components; AI-based generation; visual programming; interface automation; UI templates