Діджиталізація публічної влади - Ортіна, Ганна Володимирівна; Ortina, Hanna; Рибальченко, Ніна Павлівна; Rybalchenko, Nina (My University, 2022)
UA: Мета роботи. Стаття присвячена окремим питанням трансформації механізму реа-лізації публічної влади в умовах цифрового суспільства. Діджиталізація публічної влади серйозним чином коригує взаємовідносини людини, суспільства та держави. Це позначається на конституцій-но-правовому статусі людини в цифровому вимірі. Методологія. Методологічну базу наукового дослідження складають методи проведення аналогії, синтезу, системного аналізу, застосування методу спостереження, опису, індукції та дедукції. Необхідно відзначити, що на території Укра-їни з кожним роком набувають популярності державні послуги, що здійснюються в мережі Інтер-нет. У зв’язку з чим успішно розвивається платформа надання даних державних та муніципальних послуг як громадянам, а й різним установам. З лютого 2020 року почав працювати мобільний дода-ток «ДІЯ». Це державний проект, яким займається Міністерством цифрової трансформації Укра-їни. Наукова новизна. Формування цифрової економіки видозмінює архітектуру соціально-тру-дових відносин, визначивши необхідність пошуку нової точки балансу у суспільстві, що забезпечує досягнення соціального компромісу та збереження цілісності держави. Сучасні цифрові технології відкривають нові можливості у реалізації окремих державно-правових інститутів Це повною мірою стосується інституції виборів. У статті висловлюється певне побоювання, що нові технології у разі їх застосування до усталених інститутів реалізації громадської влади можуть девальвувати консти-туційно-правові цінності і принципи, що захищаються ними. Висновки. На підставі цього можна зробити висновок про необхідність початку конституційно-правової дискусії щодо меж застосу-вання нових технологій у сфері здійснення публічної влади. /// EN: The purpose of the research. The article is devoted to some issues of transformation of the mechanism of realization of public power in the digital society. Digitalization of public power seriously adjusts the relationship between man, society and the state. This will affect the constitutional and legal status of man in the digital dimension. Methodology. The methodological basis of scientific research consists of methods of analogy, synthesis, systems analysis, application of the method of obser-vation, description, induction and deduction. It should be noted that in Ukraine, public services pro-vided on the Internet are gaining popularity every year. In this regard, the platform for providing data on state and municipal services is being successfully developed not only for citizens, but also for various institutions. In February 2020, the mobile application ACTION was launched. This is a state project implemented by the Ministry of Digital Transformation of Ukraine. Scientific novelty. The formation of the digital economy will change the architecture of social and labor relations, identifying the need to find a new point of balance in society, which ensures the achievement of social compromise and preser-vation of the integrity of the state. Modern digital technologies open new opportunities in the imple-mentation of certain state and legal institutions. This fully applies to the institution of elections. How-ever, the article expresses some concern that new technologies, if applied to established institutions of public authority, may devalue the constitutional and legal values and principles protected by them. Conclusions. Based on this, we can conclude that it is necessary to start a constitutional and legal debate on the limits of the use of new technologies in the exercise of public power.
Digitalization of public power
Keywords: цифрове суспільство; цифрова економіка; діджиталізація; публічна влада; цифрова конституція; digital society; digital economy; digitalization; public authority; digital constitution