Порівняльний аналіз апаратів процесу гомогенізаціії при виготовленні морозива - Біляєва, А. С.; Гулевський, Вадим Борисович; Гулевский, Вадим Борисович; Hulevskyi, Vadym (Мелітополь: ТДАТУ, 2021)
Молочні продукти є важливими продуктами харчування. Виробництво високоякісних молочних продуктів і забезпечення збереження молочних товарів вимагає певних знань в області технології виробництва і переробки молока. При плануванні технологічного процесу гомогенізації на виробництві спеціалісти зіштовхуються з проблемою вибору найбільш придатного обладнання для гомогенізації. Гомогенізація - це процес подрібнення жирових кульок в молоці, збільшення дисперсності білкових частинок, стабілізації системи при впливі на молоко зовнішніх зусиль, які викликані перепадом тиску. Гомогенізацію застосовують з метою зробити рідину більш однорідною та забезпечити її більше зберігання. Крім того, процес відстоювання жиру у гомогенізованій рідині значно сповільнюється в порівнянні з негомогенізованою.
Keywords: гомогенізація; продукти харчування; молоко; виробництво молока; переробка молока; морозиво