Громадський бюджет як сучасний інструмент управління бюджетним процесом на містах - Осипенко, Світлана Олександрівна; Осипенко, Светлана Александровна; Osypenko, Svitlana (ФОП Однорог Т. В., 2019)
UK: На сьогоднішній день вже отримано перші позитивні здобутки в рамках реалізації політики децентралізації влади в країні. Однак практика застосування нових механізмів бюджетно-податкового регулювання та територіальної організації влади у 2015 – 2018 рр. засвідчила, що вони потребують певного удосконалення та узгодження для забезпечення в подальшому ефективної реалізації реформи та досягнення її цілей. Так, поряд зі зміцненням фінансової спроможності органів місцевого самоврядування значної уваги потребує реформування підходів щодо участі громадськості у бюджетному процесі, а найголовніше у розвитку громади. Адже, спираючись на досвід європейських країн досягти побудови дійсно децентралізованої моделі влади в країні можливо за умов залучення громадян до процесу безпосереднього впливу на розподіл та використання фінансових ресурсів місцевих бюджетів, здійснення контролю за ініціативами місцевої влади. EN: The essence and peculiarities of implementation of public budget as a modern tool for managing the budget process in the cities have been considered.
Keywords: державний бюджет; органи місцевого самоврядування; місцевий бюджет; participatory budgeting; public budget; local governments; local budget