Обгрунтування технологічних та конструктивних переметрів пружної підвіски корпусу плуга: автореф. дис... канд. техн. наук : 05.05.11 - Дюжаєв, Володимир Петрович; Дюжаев, Владимир Петрович; Dyuzhayev, Volodymyr (Таврійська державна агротехнічна академія, 2007)
В технологічному процесі виробництва сільськогосподарських культур значне місце займають операції основного обробку ґрунту, які є найбільш енергомістськими. Тому зниження енерговитрат при обробку ґрунту плугом є важливою задачею. Досягнути цього можливо застосуванням вібраційних методів інтенсифікації технологічного процесу. Для цього різними авторами були розроблені і досліджені конструкції плугів з примусовою вібрацією, які зменшували тяговий опір ґрунтообробного знаряддя. Також були розроблені конструкції пружного закріплення робочих органів до рами, в результаті чого робочий орган здійснює коливання, що збуджуються нерівномірністю опору ґрунту. В існуючих дослідженнях параметри пружних підвісок підбирались, як правило, експериментальними методами, що не давало можливості налагоджувати систему на оптимальний режим роботи на полях з різноманітною твердістю грунту. Тому дослідження, які спрямовані на розробку методів, методик і алгоритмів моделювання динаміки взаємодії корпусу плуга на пружній підвісці з ґрунтом, та оптимізації параметрів пружної підвіски з метою підвищення продуктивності ґрунтообробних знарядь, зниження енергетичних витрат, є актуальною задачею.
Keywords: сільськогосподарські культури; обробка грунту плугом; енерговитрати; конструкції плугів; конструкції пружного закріплення; зниження енергетичних витрат; пружна підвіска корпусу плуга; опір грунту; "корпус плуга – грунт"