Удосконалення технології виробництва дієтичних веганських напоїв (23 ХТД 12723242.02.25): кваліфікаційна робота магістра ОПП 181 «Харчові технології» - Апреленко, Дар’я Костянтинівна (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
Метою роботи було вдосконалити технологію виробництва дієтичних веганських напоїв з підвищеним вмістом вітамінів, аналіз їхньої харчової цінності та якості.У роботі розглянуто технологічний процес виробництва веганських напоїв на основі натуральних інгредієнтів, з акцентом на підвищення їх харчової цінності через додавання вітамінів. Було вивчено вплив вітамінізації на органолептичні, фізико-хімічні та харчові властивості напоїв, зокрема на вміст вітамінів і їх стабільність в процесі виробництва та зберігання. Окрім технологічного аспекту, було проведено економічний аналіз виробництва, що включав розрахунок собівартості, рентабельності, а також визначення ефективності впровадження нової продукції на ринку. Також у роботі враховано питання охорони праці під час технологічного процесу, що включало оцінку безпеки працівників на всіх етапах виготовлення продукту та дотримання санітарно-гігієнічних норм, що є важливою складовою частиною виробничого процесу.Результати дослідження доводять, що створення веганських напоїв з додаванням вітамінів є перспективним напрямом у харчовій індустрії, що сприяє не тільки покращенню харчової цінності, а й розширенню асортименту веганських продуктів для сучасного споживача.
Keywords: веганські напої; вітаміни; пастеризація; технологія; органолептичні показники