Формування поверхні леза плуга за допомогою двох напрямних кривих - Бондаренко, Лариса Юріївна; Бондаренко, Лариса Юрьевна; Bondarenko, Larysa; Чаплінський, Андрій Петрович; Чаплинский, Андрей Петрович; Chaplinskyi, Andrii; Михайленко, Олена Юріївна; Михайленко, Елена Юрьевна; Mykhailenko, Olena; Новіков, А. В.; Зюзін, М. М. (My University, 2021)
UK : Пропонується формування каркаса поверхні горизонтального циліндроїда лемеша плуга, побудова профілю плуга за допомогою двох напрямних кривих з розрахунком згущення обводу леза. Завдяки створенню теоретичної моделі процесу взаємодії робочих органів із ґрунтом забезпечується можливість розробки напрямків удосконалювання й обґрунтування конструктивних параметрів робочих органів і пристроїв для досягнення необхідних показників якості виконання технологічного процесу. Першорядне значення має опис процесу впливу робочих органів на ґрунт, а також руйнування, переміщення й перемішування структур ґрунтового середовища. Від властивостей ґрунту й способу впливу робочого органа залежить вид напружено – деформованого стану. У зв'язку із цим забезпечити виконання технологічного процесу обробки ґрунту шляхом удосконалювання робочих органів машин на основі моделювання технологічного процесу є актуальною проблемою, що становить основу даного дослідження. EN : It is proposed to form the surface frame of a horizontal cylindrical plow ploughshare, build a plow profile using two guide curves with the calculation of thickening of the blade contour. Thanks to the creation of a theoretical model of the process of interaction of working bodies with the soil, it is possible to develop directions for improving and substantiating the design parameters of working bodies and devices to achieve the necessary quality indicators of the technological process. Of primary importance is the description of the process of impact of working bodies on the soil, as well as the destruction, movement and mixing of structures of the soil environment. The type of stress – strain state depends on the properties of the soil and the method of action of the working body. In this regard, ensuring the implementation of the technological process of tillage by improving the working bodies of machines based on modeling the technological process is an urgent problem that forms the basis of this study.
Keywords: горизонтальний циліндроїд; допоміжна площина; фронтальна площина; напрямна крива; напівгвинтова поверхня; лезо лемеша; метод згущення; horizontal cylinder head; auxiliary plane; frontal plane; guide curve; semi-screw surface; ploughshare blade; thickening method