Аналіз стану зерноочисного обладнання - Петриченко, Сергій Володимирович; Петриченко, Сергей Владимирович; Petrychenko, Serhii; Олексієнко, Вадим Олександрович; Алексеенко, Вадим Александрович; Oleksiienko, Vadym (My University, 2021)
Зазвичай зернові комбайни при збиранні врожаю поєднують у собі функції відразу трьох простих машин - жниварки (здійснює скошування і, залежно від методики збирання, укладає скошені рослини у валки або передає на вхід молотарці), власне молотарки (відокремлює збиране насіння від стебла) і віялки (здійснює первинне відділення зерна від м’якини та іншого легкого дрібного сміття). Отримане таким чином зерно не може безпосередньо використовуватися за цільовим призначенням або для подальшої переробки, оскільки типово містить деяку кількість насіння рослин-бур'янів (насамперед вівсюга та куколю), а також фракцію зламаних зерен. Подальше тонке сортування зерна (фракціонування/відділення бур'янів) здійснюється у спеціальних апаратах, які називаються зерновими сепараторами або трієрами.
Keywords: зерно-насінняочисні машини; врожай; зернові комбайни; домішки; очищення зернового вороха