Виготовлення вогнетривів на основі осада, який утворюється при обробленні стічних вод гальванічного виробництва - Чернишова, Людмила Миколаївна; Чернышева, Людмила Николаевна; Chernyshova, Liudmyla; Бойко, С. Б. (My University, 2021)
UK : Розглянутий процес утилізації осаду стічних вод з подальшим застосуванням продукту реакції. Після зневоднення на фільтр - пресі до вологості 75…80%, осад направляли в камеру з нагрівачем, в яку додавали концентровані сірчану і фосфорну кислоти. Кислоти вступали у реакцію з кристалізаційною водою, карбонатами, органічними речовинами, що містяться в осаді. Відбувалось руйнування кристалізаційної структури осаду, органічних речовин, утворення полімерних сполук металів. Після цього отриманий розчин висушувався при 100°С протягом 60…90 хвилин. Утворювалась темно-зелена рідина великої в’язкості, щільністю 1,67 г/см3. 100 грамів електрокорунду ретельно перемішували з різною кількістю клею (40 г; 45 г; 50 г; 60 г; 70 г; 80 г) і закладали в форми. Виготовлені зразки після сушіння випробовували на міцність. Наведено вплив вогнетривів на основі неорганічного клею виготовленого із шламів гальванічних підприємств з сухим та вологим електрокорундом на зміну рН середовища. Отримані зразки були випробувані на водостійкість, кислотостійкість і та обробку розчином цементу. Питома вага отриманих зразків зростала від 0,57 до 0,9 г/см3 при збільшенні вмісту клею, у той час як міцність падала. Більшою міцністю володіли склади з малим вмістом клею. Більш міцні зразки отримували, якщо наповнювачем був сухий електрокорунд. Зразки з сухим електрокорундом були витримані протягом доби в нейтральному, кислому і лужному середовищах для визначення концентрації Cr3+ в розчинах. В результаті дослідів спостерігали значну зміну рH у нейтральному середовищі. В лужному середовищі максимальна зміна pH дорівнювала 0,5, що в 7 разів менше, ніж в нейтральному середовищі. У кислому середовищі рН практично не змінювалось. Оптимальним складом для виготовлення міцних і водостійких зразків був склад 40 г клею ( з гідроксидів важких металів) + 100 г електрокорунду.
Keywords: стічні води гальванічних підприємств; вогнетриви; осад; сірчана кислота; фосфорна кислота; клей; електрокорунд