Метод дискретного моделювання просторових обводів у комп’ютерних системах - Гавриленко, Євген Андрійович; Холодняк, Юлія Володимирівна; Havrylenko, Yevhen; Kholodniak, Yuliia (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Модель поверхні складної форми, як правило, формується на основі каркаса, елементами якого є плоскі та просторові криві лінії. Завдання забезпечення заданих функціональних властивостей таких поверхонь вимагає розробки методів формування лінійних елементів моделі за заданими диференціально-геометричними характеристиками. Для просторових ліній цими характеристиками є розташування в кожній точці елементів основного тригранника, значення кривини, скруту, радіусу стичної сфери, динаміка зміни положень та значень зазначених характеристик вздовж кривої. Можливості відомих методів геометричного моделювання щодо забезпечення необхідної закономірності зміни характеристик вздовж обводу часто недостатні. Задача може вирішуватися з урахуванням принципів варіативного дискретного геометричного моделювання (ВДГМ). Основною властивістю методів ВДГМ є вибір розв’язку всередині деякого діапазону можливих, за умовами задачі, значень. Дискретне подання вихідних даних та результату моделювання означає, що геометричний образ та його характеристики не визначені однозначно на всіх етапах моделювання. ВДГМ обводів за наперед визначеними умовами вимагає використання спеціальних критеріїв, що дозволяють оцінювати характеристики дискретно представлених геометричних образів, що визначає актуальність цього дослідження.
Keywords: дискретне геометричне моделювання гладких ДПК; методи ВДГМ; моделювання поверхонь; розробка програмних модулів