Теорія коливального руху в ґрунті дискового сошника зубчастого типу зернової сівалки прямої сівби. - Адамчук, Валерій Васильович; Булгаков, Володимир Михайлович; Головач, І. В.; Ігнатьєв, Євген Ігорович; Ihnatiev, Yevhen (My University, 2022)
Встановлення теоретичних закономірностей коливальних рухів дискового сошникового вузла сівалки прямої сівби для обґрунтування його раціональних режимів, за яких забезпечується якісне виконання висіву насіння в ґрунт. Методи. Під час проведення досліджень викори- стовувалися методи теорії сільськогосподарських машин та моделювання технологічних процесів, які ними виконуються, методи вищої математики, теоретичної механіки, а також числових розраху- нків із використанням персонального комп’ютера. Результати. Складені диференціальні рівняння поступальних і кутових коливань сошникового вузла сівалки прямої сівби, які виникають під дією реакцій з боку поверхні ґрунту під час руху висівного агрегату по нерівностях поверхні поля. Аналітичний розв’язок зазначених диференціальних рівнянь дав можливість отримати вирази для обчислення частот і амплітуд досліджуваних коливань залежно від конструкційних і кінематичних параметрів сошникового вузла та параметрів нерівностей поверхні ґрунту. На підставі отриманих аналітичних виразів побудовано графічні залежності амплітуди коливань сошникового вузла сівалки прямої сівби від швидкості її поступально- го руху за різної жорсткості пружин двопружинної підвіски.
Keywords: сівалка; сошниковий вузол; зубчасті диски; нерівності поверхні ґрунту; коливання; диференціальні рівняння; амплітуда; частота