Інтенсифікація очищення стічних вод методами електричних технологій - Григоренко, В. Я. (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
UA: В роботі проведено огляд стану питання очищення виробничих стічних вод та вибір напряму досліджень. Обгрунтовано застосування методу електричних технологій з використанням магнітного поля в системі очищення стічних вод. З урахуванням проведеного аналізу стану питання, розроблена технологічна схема очищення стічних вод, вибрано та розраховано необхідне технологічне та електросилове обладнання. Визначенні параметри електротехнологічної системи. Розроблено принципову електричну схему роботи електротехнологічної системи очищення стічних вод. Вирішені питання охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях. Доцільність прийнятих рішень підтверджено техніко-економічними розрахунками. /// EN: In the paper, an overview of the state of industrial wastewater treatment and the choice of a research direction were carried out. The application of the method of electrical technologies using a magnetic field in the wastewater treatment system is substantiated. Taking into account the analysis of the state of the issue, a technological scheme of wastewater treatment was developed, the necessary technological and electrical equipment was selected and calculated. Determining the parameters of the electrotechnological system. A basic electrical diagram of the electrotechnological wastewater treatment system has been developed. The issues of labor protection and safety in emergency situations have been resolved. The feasibility of the adopted decisions was confirmed by technical and economic calculations.
Keywords: стічні води; метод електричних технологій; інтентифікація; wastewater; method of electrical technologies; intensification