Огляд і напрямки розвитку сучасних технологій очищення стічних вод свинокомплексів - Дереза, Олена Олександрівна; Дереза, Елена Александровна; Dereza, Olena; Болтянська, Наталя Іванівна; Болтянская, Наталья Ивановна; Boltianska, Natalia; Дереза, Сергій Володимирович; Дереза, Сергей Владимирович; Dereza, Serhii (ТДАТУ, 2021)
Зараз пропонується досить широкий спектр прогресивних технологій очищення стічних вод свинокомплексів, які дозволяють суттєво знизити антропогенне навантаження як на гідрологічну складову екосистеми, так і на ґрунтово-біологічний комплекс. Однак для прийняття остаточного рішення у виборі кращого способу очищення необхідна комплексна оцінка, що включає аналіз ефективності технологічного процесу на даному свинарському комплексі і всебічне дослідження впливу відходів даного підприємства на компоненти навколишнього природного середовища.
Keywords: екосистеми; вологість гною; свинячий гній; органічні добрива; очищення стоків