Іноземна мова як засіб формування комунікативної компетентності майбутніх інженерів-програмістів - Осадчий, В. В.; Симоненко, Світлана Вікторівна; Симоненко, Светлана Викторовна; Symonenko, Svitlana (My University, 2017)
UK: У статті розкриваються проблеми іншомовної підготовки майбутніх інженерів-програмістів у вищих навчальних закладах. Проаналізовано вимоги роботодавців до претендентів інженерних спеціальностей щодо володіння іноземною мовою. Висвітлено вимоги українських вищих навчальних закладів до комунікативної компетентності випускників вищих навчальних закладів відповідно до галузевих стандартів для низки комп’ютерних спеціальностей. Надано результати аналізу навчальних планів комп’ютерних спеціальностей провідних університетів України щодо вивчення іноземних мов. Представлені мета і зміст дисципліни «Іноземна мова за професійним спрямуванням» для майбутніх інженерів-програмістів. Описано методичне забезпечення курсу дисципліни, його цілі, структура та зміст. Розглянуто аспекти інформаційної підтримки курсу дисципліни і консультування студентів. RU: В статье раскрываются проблемы иноязычной подготовки будущих инженеров-программистов в высших учебных заведениях. Проанализированы требования работодателей к претендентам инженерных специальностей относительно владения иностранным языком. Освещены требования украинских высших учебных заведений к коммуникативной компетентности выпускников в соответствии с отраслевыми стандартами для ряда компьютерных специальностей. Приведены результаты анализа учебных планов ряда компьютерных специальностей ведущих университетов Украины относительно изучения иностранных языков. Представлены цель и содержание дисциплины «Иностранный язык по профессиональному направлению" для будущих инженеров- программистов. Описаны методическое обеспечение курса дисциплины, его цели, структура и содержание. Рассмотрены аспекты информационной поддержки курса дисциплины и консультирования студентов. EN: The article deals with the problem of foreign language teaching for future software engineers in higher educational establishments. Requirements of employers to applicants for engineering positions as to their linguistic competence are analyzed. Communicative competence requirements for graduates of higher educational establishments according to national branch standards for software and computer engineers are highlighted. The results of the curricula analysis of the leading national universities as to foreign language teaching are given. The aim and the contents of “English for professional purpose” course are presented, as well as described procedural guidelines of the course, its aim, structure and contents; considered some aspects of information and consultation support.
Иностранный язык как средство формирования комуникативной компетентности будущих инженеров- программистов
Foreign language as a means of communicative competence development of future software engineers
Keywords: інженер-програміст; іноземна мова; компетентність; комунікативна компетентність; професія; инженер-программист; иностранный язык; компетентность; коммуникативная компетентность; профессия; software engineer; foreign language; competence; communicative competence; profession