Дослідження сучасних систем моніторингу стану серверного обладнання - Гольцов, В.В. (Запоріжжя : 2022, 2022)
UA: Компаніям часто необхідно відстежувати які пристрої та користувачі автентифікуються та мають доступ до корпоративної мережі. Головна мета цього – контроль трафіку та виявлення різних кібератак на сервісне обладнання, що можуть завдати значних збитків і привести до крадіжки даних користувачів, і також завдати репутаційних збитків. Зараз багато різних компаній, що працюють в Україні, мають великий шанс, що їх сервісне обладнання зазнає один або декілька з видів кібератак. Щоб уникнути цього, першим шагом пропонується простежувати всю інформацію, яку отримують та надсилають сервера, а другим – блокувати дані або попереджувати працівників, що працюють з сервісним обладнанням. Програма моніторингу повинна містити простий, але масштабований інтерфейс, що дозволить швидко опанувати та налаштувати її під власні потреби. Зараз у зв‘язку з надзвичайною ситуацією в країні, розробляється багато програмного забезпечення, що потребує зв‘язок з сервером. З іншого боку стали частіше проходити різні кібератаки, які направлені на перевантаження баз даних, або виводу мережевих пристроїв з ладу. На цей час майже не існує статей, що детально досліджують тему мережевих кібератак. Також розробляться багато вузькоспеціалізованих додатків, що призначенні для захисту від зовнішньої загрози, але опис цих програм майже не публікуються за для застереження їх від програмного злому. Метою роботи є аналіз існуючих систем моніторингу стану серверного обладнання для розподілених та централізованих мереж з метою подальшої розробки власної. Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні завдання: ־ проаналізувати найпоширеніші кібератаки на серверне обладнання в Україні; ־ дослідити оптимальний шлях моніторингу трафіку, та оптимізації роботи з ним; ־ визначити які дані треба відокремлювати від поточної інформації з подальшої ізоляцією.
Keywords: моніторинг; трафік; кібератака; захист від зовнішньої загрози; аналіз даних