Вплив факторів макросередовища на діяльність підприємств сфери послуг - Васильченко, Олена Олегівна; Vasylchenko, Olena (Запоріжжя : 2023, 2023)
UA: В умовах сьогодення важко уявити своє життя без сфери послуг. В економічно розвинутих країнах світу сфера послуг зазвичай займає найбільшу частину економіки з поміж інших видів діяльності. Решту становлять безпосереднє виробництво та сільське господарство. Протягом 2012-2021 років питома вага сфери послуг у ВВП країн світу та України є найвищою і становить відповідно 67,06% та 70,75%. Проблематиці макросередовища присвячено багато робіт як вітчизняних, так й зарубіжних вчених . Однак, єдиної думки щодо визначення поняття «макросередовище» на сьогодні не існує. Кожен з науковців бачить макросередовище по-різному Однак їх визначення даної категорії мають спільні риси. Нами зроблено висновок, що макросередовище є системою зовнішніх факторів, на які кожен окремий суб’єкт господарювання не має важелів впливу, а отже, повинен повністю адаптуватися до їх змін для свого успішного функціонування.
Keywords: макросередовище; підприємство; PEST-аналіз; формування тарифу на постачання тепла