Технологія підготовки тестів для оцінювання результатів навчання майбутніх агроінженерів - Лузан, П. Г.; Тітова, Олена Анатоліївна; Панченко, Анатолій Іванович; Волошина, Анжела Анатоліївна; Волошин, А. А.; Luzan, P.; Titova, Olena; Panchenko, Anatolii; Voloshyna, Anzhela; Voloshin, A. (Мелітополь : 2022, 2022)
UA: У статті представлено технологію розроблення тесту для оцінювання результатів навчання майбутніх агроінженерів. Розглянувши практику перевірки результатів навчання та підготовки тестів, виявлено необхідність вивчення проблеми. Науково обґрунтовані рекомендації дозволили б розробити дієві та надійні інструменти для діагностики результатів навчання згідно з підходами компетентнісної освіти. В результаті дослідження було виписано технологію підготовки педагогічного тесту. Обґрунтована технологія включає чотири етапи: організацію та підготовку, проєктування та експертизу, рефлексію та діагностику і завершальну технологічну фазу. Кожна фаза включає певні етапи. Запропоновані діагностичні процедури дозволили розробити валідні тести, які відповідали критеріям якості перевірки рівня результатів навчання студентів агроінженерної спеціальності. Коли розробник тесту дотримується обґрунтованих етапів тестування, він отримує алгоритм для створення тестових завдань, які можуть накопичуватися в тестову базу, а потім використовуватися для розроблення тестів. Після технологічних етапів викладач / екзаменатор / розробник тесту може спроєктувати, обґрунтувати та оцінити тестове завдання куруючись науковими засадами, а не власною інтуїцією, що дозволяє отримати об’єктивні та достовірні результати оцінювання навчальних досягнень студентів. EN: The article presents the technology of developing a test to assess the learning outcomes of future agricultural engineers. Having considered the practice of checking learning outcomes and preparing tests, the need to study the problem was identified. Scientifically based recommendations would allow to develop effective and reliable tools for diagnosing learning outcomes in accordance with the approaches of competence education. As a result of the research the technology of preparation of the pedagogical test was written out. Sound technology includes four stages: organization and preparation, design and examination, reflection and diagnosis, and the final technological phase. Each phase includes certain stages. The proposed diagnostic procedures allowed to develop valid tests that meet the quality criteria for checking the level of learning outcomes of students of agricultural engineering. When a test developer follows sound test steps, he obtains an algorithm to create test tasks that can be accumulated in a test database and then used to develop tests. After the technological stages, the teacher / examiner / test developer can design, justify and evaluate the test task based on scientific principles, rather than their own intuition, which allows to obtain objective and reliable results of assessing student achievement.
Technology of test preparation for evaluation of training results of future agricultural engineers
Лузан П. Г., Тітова О. А., Панченко А. І., Волошина А. А., Волошин А. А. Технологія підготовки тестів для оцінювання результатів навчання майбутніх агроінженерів. Удосконалення освітньо-виховного процесу в закладі вищої освіти : збірник науково-методичних праць ТДАТУ. 2022. Вип. 25. С. 17-29.
Keywords: професійна освіта; якість професійної підготовки; педагогічне оцінювання; метод оцінювання компетентностей; еталонні результати навчання; vocational education; quality of professional training; pedagogical assessment; method of assessment of competencies; reference learning outcomes