Оцінка екологічних ризиків від пошкоджень об’єктів критичної інфраструктури в умовах війни (13ГЗД002000000ПЗ) : кваліфікаційна робота здобувача ОС «Магістр» : спец. 101 Екологія ОПП «Екологія» - Пашук, Альона Ігорівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
У кваліфікаційній роботі досліджено екологічний стан України в умовах військової агресії рф, проаналізовано масштаби завданої шкоди довкіллю, її довгострокові наслідки та можливі шляхи повоєнного відновлення. Особливу увагу приділено оцінці впливу воєнних дій на водні ресурси, ґрунти, атмосферне повітря, ліси, природоохоронні території та біорізноманіття, а також визначенню економічних втрат і джерел фінансування екологічної реабілітації. У роботі запропоновано рекомендацій щодо формування стратегії відновлення довкілля з урахуванням правових, економічних та організаційних аспектів, а також вимог охорони праці під час виконання відновлювальних заходів.
Keywords: екологічний стан; військова агресія; екологічні збитки; повоєнне відновлення; біорізноманіття; фінансування відбудови