Вплив економіки спільного споживання на формування нових бізнес-моделей - Яшина, С. В.; Яворська, Тетяна Іванівна; Yavorska, Tetiana (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Сучасні тенденції світового економічного розвитку свідчать про те, що традиційні підходи до споживання, виробництва та ведення бізнесу зазнають суттєвих змін під впливом цифровізації, глобалізації і зростання вимог до раціонального використання ресурсів. В умовах посилення конкуренції, нестабільності ринків, екологічних викликів і зміни споживчих уподобань виникає потреба у формуванні нових економічних моделей, здатних забезпечити ефективність та стійкість розвитку. Однією з таких моделей є економіка спільного споживання, що ґрунтується на доступі до ресурсів без необхідності їхнього володіння. Метою дослідження є обґрунтування сутності економіки спільного споживання, аналіз її механізмів функціонування, оцінка впливу на сучасні бізнес-моделі та окреслення ключових переваг, викликів і перспектив її розвитку
Keywords: бізнес-модель; економіка спільного споживання