Менеджмент освітніх мереж ОТГ в умовах децентралізації влади в Україні - Застрожнікова, Ірина Володимирівна; Застрожникова, Ирина Владимировна; Zastrozhnikova, Iryna (My University, 2019)
UK: Встановлено, що реформа освіти в Україніузгоджена з реформою децентралізації. Визначено, що в процесі реформи децентралізації громади мають важливе стратегічне завдання – створення менеджменту освіти. Зазначено, що передача фінансових повноважень на місцевий рівень може допомогти Україні відійти від попередньої системи планування та виконання освітньої політики шляхом зменшення розриву між операційним та фінансовим управлінням, а участь місцевої влади та шкіл в процесі прийняття рішень має покращити розподіл бюджетних коштів. В свою чергу, це має призвести до підвищення доступу до якісної освіти, особливо в більш віддалених районах України. Наголошено, що в умовах децентралізації рішення про відкриття та закриття шкіл приймають громади, виходячи із своїх можливостей та потреб, крім того, ніхто крім сільського, селищного або міського голови та його помічників, не знає, де повинна бути школа, де повинен бути дитсадок, яка школа дає якісні знання, а яка не має достатнього ресурсу для надання якісних освітніх послуг і жоден чиновник з облдержадміністрації чи Міністерства освіти не володіє ситуацією краще за них. Відповідно, оптимізація шкільної мережі тільки частково є ініціативою центрального уряду – кожна громада може відмовитись від закриття навіть найменших шкіл, якщо може і хоче їх фінансувати.Фінансовий аспект децентралізації освітньої системи в Україні є основним, адже далеко не всі громади наразі є спроможними. Головною метою ОТГ є скорочення витрат на утримання закладів освіти поряд із покращенням якості освітніх послуг. Для цього в Україні активно триває процес створення опорних шкіл.У статті розглянуто успішні приклади менеджменту освітніх мереж створення в деяких новостворених ОТГ Запорізької області, а саме Приазовської, Гірсівської та Оріхівської. В кожній з цих об’єднаних територіальних громад вже створені та успішно функціонують опорні школи. Такі кроки дозволили значно скоротити видатки на утримання закладів освіти.Всі педагоги, які хотіли продовжувати свою трудову діяльність, були працевлаштовані при реформуванні. EN: The reform of education in Ukraine has been found to be consistent with the reform of decentralization. It is determined that in the process of decentralization reform, communities have an important strategic task – creating education management. It has been stated that the transfer of financial authority to the local level can help Ukraine to move away from the previous system of planning and implementation of educational policy by reducing the gap between operational and financial management, and the involvement of local authorities and schools in the decision-making process should improve the allocation of budgetary resources. In turn, this should lead to increased access to quality education, especially in more remote areas of Ukraine. It is emphasized that in the context of decentralization, the decision to open and close schools is taken by the communities based on their capabilities and needs, and no one except the village, town or city mayor and his assistants knows where the school should be, where the kindergarten should be, which school provides quality knowledge and which does not have sufficient resources to provide quality educational services and no official from the regional state administration or the Ministry of Education has a better situation than them. Accordingly, the optimization of the school network is only partly an initiative of the central government – every community can refuse to close even the smallest schools if it can and wants to finance them. The financial aspect of decentralization of the education system in Ukraine is fundamental, because not all communities are currently capable. The main objective of the CTA is to reduce the costs of maintaining educational institutions along with improving the quality of educational services. For this purpose in Ukraine the process of creation of reference schools is actively proceeding. The article examines successful examples of management of educational networks of creation in some newly created RTGs of Zaporizhzhya region, namely Priazovskaya, Girsivska and Orikhovska. Supportive schools have already been established and are operating successfully in each of these integrated territorial communities. These steps have significantly reduced the cost of maintaining educational institutions. All educators who wanted to continue their work were employed in reforming.
Management education networks in the conditions of decentralization of power in Ukraine
Keywords: децентралізація; менеджмент; об’єднана територіальна громада; освітня мережа; опорна школа; decentralization; management; united territorial community; educational network; support school