Діагностування асинхронних двигунів за відносними втратами потужності - Вовк, Олександр Юрійович; Vovk, Oleksandr (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: На сьогодні для приводу робочих машин і механізмів найбільше застосовуються електроприводи на базі асинхронних двигунів, кількість яких досягає 95 % від усіх електроприводів. Це пов’язано з високою конструкційною надійністю, значними енергетичними показниками та іншими характеристиками зазначених електродвигунів. Проте їх експлуатаційна надійність поки знаходиться на недостатньому рівні, тому що на підприємствах України щорічно спостерігаються відмови близько чверті встановлених асинхронних двигунів (хоча при іспитах на надійність за такий час відмовляє лише 2 – 3 %). Однією з причин існування проблеми експлуатаційної надійності асинхронних двигунів є недостатність інформації про їх функціональний стан, який визначається шляхом діагностування [7, 8]. Дослідженням у напрямку діагностування зазначених електродвигунів присвячено багато робіт. У них наводяться результати розробок методів і засобів діагностування як електродвигунів в цілому, так і окремих їх вузлів. Аналіз робіт, пов’язаних з діагностуванням двигуна в цілому, виявив головні їх недоліки. А саме: вони не встановлюють пошкоджений вузол і мають значну вартість технічної реалізації.
Keywords: метод діагностування асинхронних двигунів; досліди холостого ходу та короткого замикання без регулятора напруги; відносні втрати потужності електродвигуна