Облік та звітність з оподаткування діяльності сільськогосподарських підприємств: кваліфікаційна робота магістра ОПП 051 «Економіка» - Голобородько, Ярослав Олександрович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
Податкова система є важливим інструментом мобілізації фінансових ресурсів в суспільстві та має власні специфічні характеристики. Економічні трансформації та стабілізація економіки країни неможливі без створення ефективної податкової системи. Податкова система, через яку реалізується податкова політика, є складовою частиною бюджетної політики держави і повинна бути спроектована так, щоб не заважати нормальному процесу розширеного відтворення, враховуючи потреби кожного виду господарства. В умовах ринкових відносин економічний центр переміщується на підприємства як основні одиниці економічної діяльності. Ефективність їх функціонування залежить від багатьох факторів, однак кінцевим критерієм ефективності є прибуток. Таким чином, держава через податкову систему здатна впливати на прибуток юридичних осіб і регулювати важливі економічні процеси в країні. В Україні процес податкового регулювання прибутків юридичних осіб перебуває на етапі становлення. Складність механізмів нарахування податків і часті зміни податкового законодавства ускладнюють як теоретичне розуміння, так і практичне застосування податків. Ці фактори визначають актуальність теми дослідження. Метою дослідження є комплексне вивчення чинної системи оподаткування сільськогосподарських товаровиробників та механізмів нарахування окремих податкових зобов'язань у контексті територіально-адміністративної реформи, а також основних напрямків їх удосконалення.
Keywords: системи оподаткування; спрощена система; єдиний податок; бюджет; податковий менеджмент