Методика розрахунку імовірності захворювань операторів мобільної сільськогосподарської техніки від впливу пилового фактору - Рогач, Ю. П.; Rogach, Y. P. (My University, 2016)
UK: У статті наводяться актуальні питання щодо стану професійної захворюваності механізаторів в Україні та обґрунтування методики розрахунку імовірності виникнення хвороби. Професія оператора сільськогосподарської техніки (механізатора) в даний час, незважаючи на чисельне скорочення працюючих і парку машин, є однією з основних і найбільш часто зустрічаються у сільськогосподарському виробництві. Складність обслуговування машин і управління ними, інтенсифікація робочих процесів не тільки змінюють умови праці, а й висувають підвищені вимоги до людини, керуючому машиною. EN: There are topical issues in the article concerning professional diseases of machine operators in Ukraine and rationale for the method of calculating the probabilities of diseases. Currently a profession of agricultural machine operator (mechanic), despite the reduction in number of workers and machines, is one of general and most common in agricultural production. Complicacy of maintenance and operation machines, intensification of working processes not only change the labour conditions, but also put forward higher requirements for the person operating the machine.
Method of calculation of disease probability for operators of mobile agricultural machinery from impact of the dust factor
Keywords: професійні захворювання; безпека праці; безпека життєдіяльності; безпека праці в сільському господарстві; охорона праці механізатора; умови праці; оздоровлення виробництва; охорона праці в рослинництві