Вплив складу субстратів на морфологічні та біохімічні показники PLEUROTUS CITRINOPILEATUS SINGER - Бандура, Ірина Іванівна; Кулик, Аліна Степанівна; Хареба, О.В.; Хареба, В.В.; Цизь, О. М.; Чаусов, Сергій Володимирович; Макогон, С.В; Bandyra, Iryna; Kulik, Alina; Chausov, Sergiy (My University, 2021)
З’ясувати вплив субстратних композицій з сільськогосподарських залишків (соломи ячменю та лушпиння соняшнику) на морфологічні харак- теристики зростків та окремих плодових тіл P. citrinopileatus, а також на біо- хімічні показники грибної сировини. Методи. Емпіричного аналізу і синтезу, розрахунково-аналітичні, статистичні. Результати. За рахунок змішування рослинних матеріалів у вирахуваній пропорції вдалося досягти бажаного співвідношення органогенних елементів (C/N), але різна структурна будова складників зумовила істотну різницю між показниками вологості та щіль- ності отриманих субстратів. Визначено, що склад виготовлених субстратів не мав статистично доведеного впливу на основні технологічні характерис- тики зростків: масу, розміри та загальну кількість плодових тіл у зростках (р>0,05), тоді як морфологічні ознаки окремих плодових тіл істотно різнилися. Статистично доведеної залежності біохімічного складу плодових тіл від зміни компонентів рослинних залишків у формулі субстрату не виявлено, але за U-тестом порівнянням середніх доведено збільшення протеїнів у сухій речовині до 32,07 ± 0,27% за умов використання субстрату №3, що на 8% вище, ніж у плодових тілах, отриманих з субстрату №1. Висновки. Визначено можливість використання доступних місцевих сільськогосподар- ських залишків (соломи ячменю та лушпиння соняшнику) для культивування гриба P. citrinopileatus, цінного їстівного виду з доведеними оздоровчими властивостями. Проаналізовано технологічні характеристики зростків, що дає можливість розрахувати розміри пакувальної тари для зменшення механічних пошкоджень грибів у процесі фасування. Статистично дове- дено вплив складу субстрату на морфологічні ознаки та біохімічний склад плодових тіл. Виявлено позитивну кореляцію між вмістом зольних речовин у субстраті та в отриманих плодових тілах.
Keywords: грибівництво; глива золота; плодові тіла; зростки; хімічний склад