Еколого-економічна ефективність використання сільськогосподарських земель в умовах війни (25ГЗД005000000ПЗ) : кваліфікаційна робота здобувача ОС «Бакалавр» : спец. 193 Геодезія та землеустрій ОПП «Геодезія та землеустрій» - Шанчева, Марія Вікторівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2024)
Метою дослідження являється розроблення та аналіз обґрунтованих теоретичних основ та практичних рекомендації в питаннях забезпечення економічних та екологічних ефективних рішень щодо використання земельного ресурсу сільськогосподарського землекористування на сучасному етапі реформ земельних відносин в Україні. Питання раціонального використання та охорони земель землекористування являється багатоаспектним визначенням та поняттям. Вони як єдина складова втілюють в собі систему показників екологічного, економічного та соціального заходу з вибору найкращого використання земельних ресурсів, що зі свого боку тримають свій курс на показники підвищення екологічної забезпеченості та економічної ефективності землекористування, за рахунок ретельного захисту та охорони ґрунтів і відповідного відновлення їх родючості. Ефективним підходом до введення стратегії розвитку буде просторове планування території, адже воно передбачає врахування потреб та інтересів всіх сторін, стратегічно та дієво планує завдання пріоритетного характеру, а також визначає якісні характеристики територіальних комплексів з ціллю найбільшого залучення земельних ресурсів і в подальшому ефективного управління ними.
Keywords: еколого-економічна ефективність; раціональне використання угідь; землекористування