Тема війни в оповіданнях і романах Костя Гордієнка: художній аналіз - Шарова, Тетяна Михайлівна; Sharova, Tetiana (My University, 2025)
UA: У статті здійснено художній аналіз теми війни в оповіданнях і романах Костя Гордієнка, визначено особливості зобра ження воєнних подій, образів персонажів, морально-етичних аспектів та жанрово-стильові характеристики його творів. Творчість письменника посідає значне місце в українській літературі ХХ століття, оскільки він не лише художньо осмислює події військових конфліктів, а й заглиблюється у морально-етичні дилеми, які постають перед людиною в екстремальних умо вах. Його твори відображають психологічний стан героїв, проблеми вибору, честь і людяність, що робить їх актуальними не лише в контексті історичної пам’яті, а й у сучасному суспільному дискурсі. Методологічна основа дослідження базується на комплексному використанні історико-літературного, порівняльно-ти пологічного, художньо-естетичного, психоаналітичного методів та наратологічного аналізу. Історико-літературний підхід дозволяє простежити зв’язок творів Гордієнка з суспільно-історичними умовами їхнього створення, а порівняльно-типологіч ний метод сприяє виявленню спільних і відмінних рис у змалюванні війни порівняно з іншими українськими письменниками ХХ століття. Психоаналітичний аналіз розкриває внутрішній світ персонажів, їхні переживання та трансформації під впливом воєнних подій, тоді як художньо-естетичний метод дозволяє виокремити стилістичні особливості та жанрові характери стики творів. Особливий акцент зроблено на аналізі воєнної прози Гордієнка у контексті соціалістичного реалізму та офіційного "соці ального замовлення", яке визначало змістові й ідеологічні стандарти літератури того часу. Друга світова війна суттєво вплинула на творчість письменника, змінюючи не лише тематичні акценти, а й загальну концепцію його художнього світу. Аналіз показує, що Гордієнко поєднує у своїх творах реалістичне відтворення воєнних подій із глибоким психологізмом, що дає змогу розглядати його прозу як цінне джерело для вивчення як історичних реалій, так і морально-філософських проблем війни. Дослідження сприяє поглибленню розуміння творчої спадщини письменника, розширенню літературознавчих студій, при свячених воєнній тематиці в українській прозі, а також допомагає визначити місце його творів у загальному контексті роз витку української художньої думки ХХ століття. /// EN: This article presents an artistic analysis of the theme of war in the short stories and novels of Kost Hordienko, identifying the features of depicting military events, character images, moral and ethical aspects, and the genre and stylistic characteristics of his works. The writer's literary legacy holds a significant place in 20th-century Ukrainian literature, as he not only artistically comprehends the events of military conflicts but also delves into the moral and ethical dilemmas faced by individuals in extreme conditions. His works reflect the psychological states of his characters, the problems of choice, honor, and humanity, making them relevant not only in the context of historical memory but also in contemporary social discourse. The methodological foundation of the study is based on the comprehensive use of historical-literary, comparative-typological, artistic aesthetic, psychoanalytic methods, and narratological analysis. The historical-literary approach allows for tracing the connection between Hordienko’s works and the socio-historical conditions of their creation, while the comparative-typological method helps identify common and distinctive features in the depiction of war compared to other 20th-century Ukrainian writers. The psychoanalytic analysis reveals the inner world of the characters, their experiences, and transformations under the influence of military events, whereas the artistic-aesthetic method highlights the stylistic and genre-specific features of his works. Special attention is given to the analysis of Hordienko’s war prose within the context of socialist realism and the official «social mandate», which defined the thematic and ideological standards of literature at the time. World War II had a profound impact on the writer’s work, altering not only thematic emphases but also the overall conception of his artistic world. The analysis demonstrates that Hordienko combines realistic depictions of war with deep psychological insight, allowing his prose to be considered a valuable source for studying both historical realities and the moral-philosophical issues of war. This research contributes to a deeper understanding of the writer’s literary heritage, expands literary studies on the war theme in Ukrainian prose, and helps determine the place of his works within the broader context of the development of 20th-century Ukrainian artistic thought.
The theme of war in the short stories and novels of Kost Hordienko: artistic analysis
Keywords: Кость Гордієнко; тема війни; українська проза ХХ століття; художній аналіз; морально-етичні аспекти війни; соціалістичний реалізм; Kost Hordienko; theme of war; 20th-century Ukrainian prose; artistic analysis; moral and ethical aspects of war; socialist realism